News

Komentari 43

Lijekove će platiti, ali samo za najteže bolesnike - za sada

Lijekove će platiti, ali samo za najteže bolesnike - za sada

Tijekom noći i ranog jutra nađen je jedan koncept koji bi u ovom trenutku bio zadovoljavajući, koji ću kao privremenu mjeru kao ministar i podržati, rekao je u petak Vili Beroš

Ministar Vili Beroš naglasio je da izravan način plaćanja za pojedine lijekove mora biti privremena opcija plaćanja jer bi se tako mogla poremetiti dinamika svih ostalih plaćanja. Naime, nakon što se ustanovilo da postoje određene naznake da bi za dva ili tri tjedna moglo nedostajati određenih lijekova, posebice za onkološke i najteže bolesnike, opciju o izravnom načinu plaćanja veledrogerijama našli su upravo zbog njih.

- Svi skupa smo sjeli i tražili rješenje. Tijekom noći i ranog jutra nađen je jedan koncept koji bi u ovom trenutku bio zadovoljavajući, koji ću kao privremenu mjeru kao ministar i podržati - rekao je u petak ministar i dodao kako vjeruje da će se i za sve druge naći rješenje u daljnjim razgovorima i promišljanjima o ovoj temi.

Ranije ovaj tjedan dogovoreno je da će veledrogerijama za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna. Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit je, kaže, čula od svojih kolega za probleme s ograničenom isporukom lijekova zbog duga prema veledrogerijama.

- Mi liječnici apeliramo na mjerodavne da krenu u zaista temeljitu reformu zdravstva kako se ovakve situacije više ne bi događale. Kratkoročno neće biti druge nego upucati određenu količinu novca u farmakoindustriju. Ali postoje i reforme koje ne traže vremena. Traže samo volju. Ovakvi se scenariji i prijetnje farmakoindustrije ponavljaju godinama. Imamo jedan ‘perpetuum mobile’ i eskalaciju problema - rekla je Šmit.

Podsjetimo, dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna, a dug je početkom ožujka dosegnuo razinu od čak šest milijardi kuna, što je oko polovice duga u sustavu zdravstva. Zbog svega su veledrogerije uvele uvjetovani režim isporuke lijekova s većinom bolnica diljem Hrvatske

Najčitaniji članci