Obavijesti

News

Komentari 10

Lokalni dužnosnici u Sarajevu prosvjedovali zbog migranata

Lokalni dužnosnici u Sarajevu prosvjedovali zbog migranata

Gradonačelnik Bihaća i načelnici općina Unsko-sanske županije su se okupili pred Parlamentom i Vijećem ministara BiH. Kažu da je stanje neizdrživo jer ilegalni migranti svakodnevno pristižu

VIDEO

Gradonačelnik Bihaća i načelnici općina s područja Unsko-sanske županije došli su u četvrtak u Sarajevo upozoriti na eskalaciju migrantske krize i zatražiti odlučnije djelovanje tijela vlasti Bosne i Hercegovine kako bi se ovaj problem stavio pod kontrolu.

Oni su se okupili pred sjedištem Parlamenta i Vijeća ministara BiH a novinarima su kazali kako je stanje u Unsko-sanskoj županiji postalo neizdrživo jer ilegalni migranti tamo svakodnevno pristižu i sve ih je više pri čemu su lokalne vlasti iscrpile svoje mogućnosti baviti se ovim problemom.

EK: Evo vam 6000 € za svakog migranta, Hrvatska: Ne, hvala!
EK: Evo vam 6000 € za svakog migranta, Hrvatska: Ne, hvala!

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je novinarima kako svima mora biti jasno da je Hrvatska u cijelosti zatvorila svoju granicu prema Bosni i Hercegovini i vraća sve ilegalne migrante koji pokušavaju prijeći graničnu crtu a oni nemaju drugog izbora nego ostati u Unsko-sanskoj županiji i tamo čekati neku novu priliku ne bi li nastavili put ka Zapadu.

Prema posljednjim podacima policijskih agencija u BiH, u zemlju je od početka godine iz pravca Srbije i Crne Gore ušlo nešto više od devet tisuća ilegalnih migranata a procjena je kako je u BiH trenutačno "zaglavljeno" njih između tri i četiri i pol tisuće.

Načelnici su se fotografirali pred sjedištem državnih tijela vlasti s transparentom na kojemu je pisalo "4000 tisuće migranata u Krajini. Ministarstvo sigurnosti BiH - poduzmite nešto".

Imali vozila hrvatskih tablica: Vozili migrante pa ih pritvorili
Imali vozila hrvatskih tablica: Vozili migrante pa ih pritvorili

"Svakodnevno nam pristiže 30 do 50 migranata", upozorio je Fazlić dodajući kako je stanje postalo neizdrživo jer lokalne vlasti nemaju kapaciteta osigurati uvjete za smještaj i prehranu tolikog broja izbjeglica.

Kazao je kako se Bihaćem više ne može proći od migranata koji lutaju ulicama, spavaju po parkovima i napuštenim objektima a lokalno stanovništvo je toliko prestrašeno i nesigurno pa su počeli organizirati i noćne straže.

Istaknuo je kako je odgovornost vlasti na državnoj razini uspostaviti prihvatni centar za migrante te kako se to mora učiniti što prije jer se približava jesen a jasno je kako će znatan broj ilegalnih migranata u BiH ostati i tijekom zimskih mjeseci.

Upozorio je kako će u protivnom kriza eskalirati a posljedice nitko ne može predvidjeti.

"Nije pitanje hoće li se dogoditi neki incident nego kada i s koliko tragičnim posljedicama", kazao je gradonačelnik Fazlić koji je posebice kritizirao ministarstvo sigurnosti BiH uz ocjenu kako ono djeluje suviše sporo i neorganizirano.

Migrante iz Bihaća premjestili su u centar u blizini Sarajeva
Migrante iz Bihaća premjestili su u centar u blizini Sarajeva

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je pak tvrdio kako kako lokalne vlasti u Unsko-sanskoj županiji ne žele surađivati jer niti jedna općina ne dopušta da se na njenom teritoriju uspostavi centar za smještaj ilegalnih migranata.

Mektić je u posljednjem javnom istupu u srijedu naznačio kako će se taj čvor ipak presjeći i kako će centar biti uspostavljen na području općine Bosanski Petrovac jer je njen teritorij dovoljno veliki pa je migrante moguće locirati na dovoljnoj udaljenosti od naseljenih mjesta kao i od granice s Hrvatskom što je opet uvjet da bi Europska unija financirala takav projekt. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.