Obavijesti

News

Komentari 7

''London možda nikada ne pokrene proces izlaska iz EU''

''London možda nikada ne pokrene proces izlaska iz EU''
1

Moje je osobno stajalište da oni nikada neće službeno obavijestiti EU o svojoj nameri da napuste Uniju, rekao je neimenovani diplomat u nedjelju

VIDEO

Velika Britanija možda nikada ne pokrene svoj izlazak iz Europske unije bez obzira na pobjedu na referendumu pobornika izlaska zemlje iz EU, ocijenio je u nedjelju jedan europski diplomat.

Moje je osobno stajalište da oni nikada neće službeno obavijestiti EU o svojoj nameri da napuste Uniju, rekao je taj neimenovani diplomat.

"Želimo da London sada pokrene članak 50, da bude sve jasno. Mi ih ne možemo prisiliti, očekujem da će im trebati vremena", rekao je taj diplomat.

"Ne isključujem, a to je moj osobni osjećaj, da to možda nikada neće pokrenuti", dodao je.

Bez obzira na sve veći pritisak europskih dužnosnika, konzervativni premijer David Cameron, zagovornik EU, neće u utorak pokrenuti proceduru izlaska iz EU u Bruxellesu, gdje počinje dvodnevni europski summit, prema jednom europskom dužnosniku. 

Prema europskim partnerima, procedura bi trebala biti pokrenuta najkasnije do Božića.

Britanski ministar financija George Osborne je upozorio u ponedjeljak da će Velika Britanija aktivirati članak 50 za izlazak iz EU kada za to bude pogodan trenutak  i zajamčio da je britansko gospodarstvo spremno suočiti se s nemirima izazvanim odlukom o napuštanju Unije.

"Velika Britanija jedina može aktivirati članak 50. S mog stajališta, to bismo trebali učiniti tek kada budemo imali jasnu viziju novih aranžmana s našim europskim susjedima", objasnio je Osborne u kratkom govoru u ministarstvu financija, u njegovom prvom tv obraćanju nakon odluke Britanaca da napuste EU.

Ministar financija: Britanija se može nositi s posljedicama izlaska iz EU

Britanija je dovoljno snažna da se nosi s izazovima izlaska iz Europske unije, poručio je u ponedjeljak u prvom javnom nastupu nakon referenduma ministar financija, upozorivši ujedno da London neće dopustiti da ga se požuruje.

Britansko je gospodarstvo dovoljno snažno da se nosi s posljedicama prošlotjedne referendumske odluke o izlasku iz Unije, ustvrdio je George Osborne.

"Danas želim umiriti britanski narod i globalnu zajednicu i poručiti im da je Britanija u povoljnoj poziciji da se nosi sa svime što joj budućnost donosi", kazao je ministar financija u prvom istupu u javnosti nakon prošlotjednog referenduma.

Njegove riječi nisu spriječile daljnji pad dioničkog indeksa Londonske burze FTSE 100 u vrijeme današnjeg otvaranja tržišta, za 0,8 posto. Funta se ipak nakratko stabilizirala nakon što je na azijskim tržištima oslabila dva posto prema dolaru.

Ministar financija priznao je danas da će gospodarstvu biti potrebna određena prilagodba, dodavši ipak kako je prije bilo kakvih mjera "razumno pričekati novog premijera". Napomenuo je i da je razgovarao s guvernerom Markom Carneyem i da su izrađeni "dobro promišljeni krizni planovi za slučaj potrebe".

Zbog rezultata referenduma britanski premijer David Cameron već je najavio ostavku najkasnije do listopada a London bi danas - nakon što svrati u Bruxelles - trebao posjetiti i američki ministar vanjskih poslova John Kerry. Čelnici Njemačke, Francuske i Italije sastat će se pak u Berlinu kako bi razgovarali o krizi nakon britanske odluke o izlasku iz Unije.

Ministar financija poručio je danas da Britanija neće dopustiti da je se požuruje kada je u pitanju aktiviranje članka 50 iz Lisabonske povelje i time početak odbrojavanja dvogodišnjeg roka za raskid veza s EU.

"Samo Britanija može aktivirati članak 50, što bismo po mom mišljenju trebali učiniti tek kada se jasno utvrdi kakvim novim aranžmanima s europskim susjedima težimo", upozorio je Osborne.

Europski dužnosnici traže da to bude što prije jer strahuju od efekta domina u euroskeptičnim zemljama, koji bi mogao ugroziti opstanak Unije. Tako je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz jučer upozorio da bi neizvjesnost "rezultirala još većom nesigurnošću", dodajući da je summit čelnika EU, zakazan za utorak, pravi trenutak da se pokrene postupak izlaska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.