Obavijesti

News

Komentari 99

'Lov na kokoši': HDZ istražuje obnovu iza koje je HDZ stajao

'Lov na kokoši': HDZ istražuje obnovu iza koje je HDZ stajao
1

HDZ najavljuje obračun s ratnim profiterima koji su devedesetih obnavljali kuće, sada stradale u potresu. Iza te obnove stajao je HDZ, njome se hvalio HDZ, na toj obnovi HDZ je osvajao glasove. Kao što bi htio i sada.

VIDEO

U ovom slučaju dobro će nam doći dva slavna "zoranizma".

Ili će tjerati lisicu, a istjerati King Konga. Ili će loviti King Konga, a upucati kokoš.

Možemo, dakle, birati između ta dva scenarija najavljenog lova na ratne profitere koji su obnavljali kuće koje su se u potresu rušile poput kula od karata.

Ili će, dakle, krenuti na izvođače radova, a dogurati do političkih sponzora, zaštitnika i aktualnih stranačkih uzdanica. Ili će krenuti na prave ratne profitere i krivce za koruptivnu obnovu, a završiti na ponekom zidaru i šoferu. Ili pak pokojniku.

"Nakon Domovinskog rata imali smo u velikoj mjeri nesposobnost, korupciju, nepotizam" kaže bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić.

A HDZ koji je svojedobno provodio obnovu, trebao bi sada istraživati tu obnovu. 

Nema milosti

Pod Franjom Tuđmanom obnavljala se Hrvatska, naročito krajevi pogođeni potresom na koje se sada cilja u progonu ratnih profitera. Ivo Sanader nedavno je osuđen za ratno profiterstvo. A sada bi se Plenkovićev HDZ trebao obračunati s ratnim profiterstvom.

Otprilike kao što se HDZ osuđen zbog korupcije obračunava s korupcijom.

I evo ga sad, Damir Vanđelić,  privremeni ravnatelj Fonda za obnavljanje Zagreba i okolice, ali i nova HDZ-ova uzdanica, najavljuje kako "svatko tko je nanio nekakvu štetu u postupku poslijeratne obnove može očekivati da će biti pokrenut postupak ne samo u smislu naknade štete nego i u smislu njihove odgovornosti". 

"Tu neće biti milosti", kaže Vanđelić na N1.

Ponosan na obnovu

I evo, već sutradan ujutro, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) kaže da je "ponosan na sudjelovanje u projektu obnove ratom oštećenih kuća".

"Ima oštećenja, ali nijedna kuća nije srušena. Kuće imaju oštećenja koja su takva da se ne mogu koristiti, ali kuće su odradile svoje, nitko nije nastradao, nisu se srušile", objašnjavao je Žinić novinarima i nekoliko puta naglasio: "Kuće su obnovljene po tadašnjim standardima, a obnova je provedena sukladno svim regulativama koje su bile na snazi".

O tim regulativama, standardima i obnovi govorio je jedan stanovnik sela Strašnik kojemu je država obnovila kuću 1997. godine, a sada mu je stradalo krovište. On kaže da se tada "radilo stihijski i puno kralo", nadzor je "bio na papiru, a to nema veze sa specifikacijama", dok nitko od njegova oca nije tražio da potpiše primopredaju objekta.

Ivo Žinić kaže da je ponosan na takvu obnovu. A HDZ kreće u progon onih koji su provodili takvu obnovu. U krajevima u kojima je vladao HDZ. Dok je na vlasti bio HDZ. I u kojima HDZ namjerava ostati na vlasti ovoga proljeća na lokalnim izborima.

Što onda možemo očekivati od ovog progona odgovornih?

Lov na kokoši

Treba li očekivati da "neće biti milosti" ili će se promovirati priča o tome da su "ponosni na obnovu"? Hoće li se kopati po posljedicama poslijeratne obnove dok se najavljuje nova obnova nakon potresa?

Hoće li HDZ istjerati King Konga ili upucati kokoš?

Politički, naravno da će HDZ pokušati javni gnjev i nezadovoljstvo kanalizirati u vlastitu korist. Umjesto krivca promovirat će se u spasitelja. DORH već najavljuje istragu, prijeti se sankcijama, diže se hajka na "projektante, stručni nadzor i izvođače" koje je Vanđelić postrojio kao odgovorne u lancu obnove. 

Lanac korupcije

Ali lanac korupcije i kriminala u politički sponzoriranoj i državno financiranoj operaciji ne staje samo na lokalnom izvršitelju. Nisu to bile iznimke, već pravilo. A to pravilo nikad se ne bi otkrilo da nije bilo razornog potresa. Potresa koji nisu preživjele kuće obnavljane u potresu, ali ga je u Glini preživio pola milijuna kuna vrijedan spomenik Franji Tuđmanu, ocu ovakve domovine.

Sve to događalo se u mandatu HDZ-a: stranke koja se trudila dominirati svim mikroaspektima države, gurati svoje prste u sve poslove, kontrolirati sve puteve novca, promovirati svoj interes i nametati svoje izvršitelje. HDZ se hvalio da je obnovio Hrvatsku.

Sad vidimo kako je to učinio.

A sada bismo trebali vidjeti kako će popraviti Hrvatsku.

I tako, pored svih onih Milanovićevih metaforičkih "lisica, King Konga i kokoši", možda cijela ova priča završi onom starom i provjerenom "pojeo vuk magare". 

Jer HDZ u pravilu ne jede svoju djecu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..