Obavijesti

News

Komentari 3

'Lovio sam muzgavce, imao sam što vidjeti kad sam izvukao mrežu - u njoj je bila mina!'

'Lovio sam muzgavce, imao sam što vidjeti kad sam izvukao mrežu - u njoj je bila mina!'
3

Toga dana išao sam, kao i obično ribariti kočom. Umjesto planiranih muzgavaca, ulovio sam neželjenu minu i to na oko 4 milje od obale, ispričao nam je ribar

Išao sam u lov na muzgavce, a u ribarsku mrežu sam "ulovio" minu, zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Nije to jedina mina koja sam do sada pronašao, ali je najnoviji slučaj. O svemu sam odmah obavijestio policiju, kazao je poznati savudrijski ribar, Danilo Latin.

On je nedavno u svojoj mreži, oko četiri milje od obale ulovio eksplozivnu minu u Savudrijskom zaljevu koju su za sobom ostavili talijanski vojnici, a kako je rekao, čekaju se uvjeti kada će mina biti otegljena na uništenje u potpuno sigurnim uvjetima.

- Mina je proizvedena u Veroni, a nažalost prilikom vađenja stradala mi je od nje mreža i izgubio sam čak dva radna dana kako bi sve prema pravilima odradio. To je bila moja dobra volja za sigurnost ljudi. Brodicom sam ju dovukao na udaljenost od oko 200 metara od obale i nakon toga sam o cijelom slučaju upoznao sve relevantne institucije. Toga dana išao sam, kao i obično ribariti kočom. Umjesto planiranih muzgavaca, ulovio sam neželjenu minu i to na oko 4 milje od obale, na ulazu u trešćanski zaljev. Po dogovoru s policijom ispustio sam je na poziciji gdje ne ometa ribarske ali i druge aktivnosti. Isprva nisam znao o čemu se radi kada se vadila mreža, a kad sam ju dignuo, imao sam što i vidjeti. Velika mina - objasnio je.

Dodao je da takve naprave u ispravnom stanju imaju punjenje sa 250 kilograma trotila.

- Nije bilo druge nego rezati mrežu kako bi je potpuno "oslobodio", a upomoć su mi pritekli kolege ribari. Nisam se bojao da ću od mine možda nastradati jer, obzirom da preko trideset godina ribarim, do sad sam u svoje mreže ulovio puno sličnih eksplozivnih naprava. Uopće nisam razmišljao o opasnosti, samo sam se htio osloboditi neželjenog tereta, naravno u suradnji s policijom. Pretpostavlja se da u morskim dubinama ima još eksplozivnih naprava, jer ih je početkom rata talijanska vojska postavljala na toj lokaciji, označenoj kao minsko polje.

Istarska policija kazala je kako je policija dobila dojavu te da će, kada se za to steknu uvjeti, poduzeti radnje iz svoje nadležnosti. 

- Napominjemo da građani nemaju razloga za zabrinutost, s obzirom da se pozicija na kojoj je pronađen predmet ne nalazi na plovnom putu ili mjestu gdje se sidre plovila - napomenuli su.