Obavijesti

News

Komentari 55

Luka treba pomoć da prohoda: Samo s robotom mogu se micati

Luka treba pomoć da prohoda: Samo s robotom mogu se micati

Luka Novak (4) iz Baranje rođen je s oštećenjem na mozgu, pa mora na skupe terapije da bi mogao hodati. Ako prestane, prijeti mu paraliza

Ništa ne bismo tražili da ne vidimo napredak. Ali napredak je nevjerojatan. Luka ni sam ne može vjerovati kad pomakne svoje nožice. Sa suzama nam se pohvali: ‘Mama, tata, gledajte ovo’, kaže Marijan Novak (36).

Njegov je mališan rođen s oštećenjima na mozgu, što je utvrđeno kad je imao devet mjeseci. Tad je počela njihova borba.

- Liječnici su rekli da bi Luka mogao prohodati, samo se mora intenzivno posvetiti terapijama. Bez njih mu prijeti paraliza - kaže Lukin otac.

“Tata, kad idem opet na robota da mogu malo hodati?”, pitanje je koje Luka neprestano ponavlja. Pritom misli na lokomat, na kojem vježba u Poliklinici Glavić, a riječ je o robotski asistiranoj terapiji za hod. Samo uz pomoću tog robota Luka se može micati. Na nju ide već devet tjedana, a trebao bi ići 24.

Tako će zaokružiti prvi od ukupno tri ciklusa, koje bi trebao proći u tri godine. Nakon toga, nadaju se svi, i roditelji i struka, Luka bi mogao prohodati. Paralelno ide u drugu polikliniku, u kojoj jača trup da bi uopće mogao ići na lokomat. Iznos godišnjeg ciklusa u jednoj klinici je 180.000 kuna, a u drugoj 150.000.

Obitelj je humanitarnom akcijom “Svi za Lukin korak”, koja je počela u svibnju, do sada prikupila gotovo 400.000 kuna, pa mogu reći da imaju za jedan ciklus Lukinih terapija. Međutim, ostaju još dva. Tad bi mu se trebao ostvariti san, a to je da zaigra nogomet. Ovaj mali nogometni fan za sada samo gleda svoje društvo u igri.

Pomozite Luki da prohoda i zaigra nogomet     

Obitelj se nada da će do kraja humanitarne akcije “Svi za Lukin korak”, koja završava 21. kolovoza, prikupiti novac za još dva ciklusa terapija. Račun za pomoć otvoren je u Zagrebačkoj banci. IBAN HR9823600001502919031, ADRA Hrvatska.SWIFT:ZABAHR2X