Obavijesti

News

Komentari 21

Lukšić: U Dubravi je oko 160 bolesnika, uglavnom se radi o ljudima starim 50 do 60 godina

Lukšić: U Dubravi je oko 160 bolesnika, uglavnom se radi o ljudima starim 50 do 60 godina

Smatra da je dobro što se procjepljuje starije ljude jer je manje smrtnih slučajeva, unatoč većem broju zaraženih, a procijepljenost starijih razlog je da je u bolnicama sve veći broj mlađih ljudi, kaže Ivica Lukšić

U KB Dubrava trenutno je oko 160 bolesnika, a 30 ih je na respiratoru, rekao je za HTV ravnatelj Ivica Lukšić. Kaže da se radi o mlađim ljudima, starim 50 do 60 godina. 

- Jedan od razloga zašto je sve više mlađih je procijepljenost starijih osoba, a s druge strane tu su i drugi sojevi virusa koji su virulentniji i brže se šire među mlađom populacijom - kaže. Primaju srednje teške i teške bolesnike i po simptomima su slični kao prije, ali u današnjim slučajevima klinička slika je brža, brže se pogoršavaju simptomi.

'Stanje pacijenata pogoršava se sve brže, tko sad na respiratoru završi šanse su mu 20-30 posto'
'Stanje pacijenata  pogoršava se sve brže, tko sad  na respiratoru završi šanse su mu 20-30 posto'

- Radi se o mutiranom soju virusa koji utječe na promjenu kliničke slike, ali mi imamo iskustva, imamo i dovoljno respiratora i u tom smislu nemamo povećanu smrtnost - rekao je.

Smatra da je dobro što se procjepljuje starije ljude jer je manje smrtnih slučajeva, unatoč većem broju zaraženih. Rekao je i kako su liječili više od 1200 post covid pacijenata i vide šarolikost u kliničkim slikama, simptomima i smetnjama, ali i da to utječe na komorbiditete, fizičku kondiciju i bolesti koje je pacijent imao prije covida.

Govoreći o cijepljenju zdravstvenih radnika, u Dubravi su gotovi i od 2200 radnika, cijepili su njih oko 1200. 

- Moramo reći i da je 400 zaposlenika preboljelo covid, te da imaju stečenu imunost. Od tog broja 75-80 posto je cijepljenih liječnika i 45 posto medicinskih sestara.

'Sve je više mlađih bolesnika s težim slikama, više od 60 posto pacijenata ima britanski soj'
'Sve je više mlađih bolesnika s težim slikama, više od 60 posto pacijenata ima britanski soj'

- Do sada nismo imali situaciju da imamo nestašicu lijekova ili da imamo problema u liječenju bolesnika. Ministarstvo čini velike napore da se osigura dodatna količina potrebnih lijekova, rekao je te naglasio da će se iz ove krize izvući štošta što treba promijeniti i učiniti na bolje - rekao je o dugovima veledrogerijama.