Obavijesti

News

Komentari 32

M. Kovač: Srbija ne može biti sudac za sve ratne zločince

M. Kovač: Srbija ne može biti sudac za sve ratne zločince
1

Nakon sjednice Vlade ministar vanjskih poslova Miro Kovač objasnio je što Hrvatska očekuje od Srbije kaKo bi joj odblokirala poglavlje 23. u pristupanju Europskoj uniji...

VIDEO

Nakon sjednice Vlade ministar vanjskih poslova Miro Kovač objasnio je što Hrvatska očekuje od Srbije kao bi joj odblokirala poglavlje 23. u pristupanju Europskoj uniji, progovorio je kratko o posjetu premijera Tihomira Oreškovića Svetoj Stolici gdje će se susresti s papom Franjom te prihvatu migranata. 

- Tim će posjetom Hrvatska pokazati da njeguje odlične i vrlo prisne odnose s Vatikanom i uvažava ulogu lokalne crkve u Hrvatskoj. Premijer će razgovarat će se o ukupnim odnosima o odnosu prema Hrvatima u BiH, o postupku kanonizacije odnosno proglašenja svetim Alojzija Stepinca te o migracijskoj krizi koja je pogodila EU i u kojoj se Hrvatska pokazala izrazito humanom - rekao je Kovač. 

Na pitanje očekuje li da bi od pape Franje premijer sutra mogao dobiti datum kada bi se Alojzije Stepinac mogao proglasiti svecem, Kovač je rekao da će premijer Orešković o cijelom postupku razgovarati u četiri oka s Papom. 

- Osobno sam optimist - ustvrdio je ministar vanjskih poslova. 

Na pitanje što Srbija treba učiniti da Hrvatska pristane na otvaranje poglavlja 23, ponovio je kako je Hrvatska u komunikaciji s Europskom komisijom jasno rekla što očekuje od tih pregovora. Želja Hrvatske je kaže dugoročno i srednjoročno sa Srbijom imati prijateljske i partnerske odnose.

- Mi smo članica EU i mi bdijemo nad procesom pregovora. Jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima i isto tako da ne može biti da Srbija bude neka vrsta suca za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije, to je nedopustivo i to će morati biti dio mjerila, odnosno kriterija koje mora ispuniti. Jasno je da ako želimo normalne odnose i suradnju koja je zdrava, Srbija će morati ispuniti obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina - naveo je ministar Kovač. 

Napomenuo je da Hrvatska svoju obvezu već dugi niz godina provodi i neovisno o tom sporazumu te da očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj Skupštini temeljem zakona kao što predviđa sporazum između Hrvatske i Srbije. Na pitanje kada u Hrvatsku stiže 500 izbjeglica koja je određena dogovorom između EU i Turske te gdje će oni biti smješteni ministar vanjskih poslova kazao je da taj plan izrađuje MUP koji je uskoro biti prezentiran javnosti. 

- To nije još sve krenulo, ali mi ćemo svoju obvezu i obećanje ispuniti - poručio je. 

Dolazak izbjeglica očekuje "ovih dana". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...