News

Komentari 106

Mađari nisu jedini: Više od 30 država zidovima štiti granice

Mađari nisu jedini: Više od 30 država zidovima štiti granice

Gradnja ograde kojom Mađarska želi spriječiti dolazak izbjeglica u zemlju izazvala je velike kontroverze, ali Mađarska nije jedina zemlja koja granice štiti zidom

Gradnja zida tj. 175 kilometara duge ograde kojom Mađarska želi spriječiti dolazak izbjeglica u svoju zemlju izazvala je velike kontroverze. Samo četvrt stoljeća nakon što su u Europi pali zidovi koji su razdvajali istok i zapad Mađari, koji su i sami bili "iza zida" i to s one lošije strane, novom su barijerom vratili gorak okus nekih prošlih vremena. 

I dok se Mađari, očito zadovoljni efektima ograde na granici sa Srbijom, "žele zazidati" s još pokoje strane, nije zgorega spomenuti da susjedna Mađarska nije jedina država koja svoje granice štiti zidom. 

Pogledajmo koje sve države u Europi i svijetu granice štite na ovaj "nepopularan način".

Grčka

Prije tri godine zid su izgradili na kratkom dijelu kopnene granice s Turskom kako bi spriječili dolazak izbjeglica. Pojačali su i nadzor na rijeci Evros koja dijeli dvije države. Na taj način su izbjeglice usmjerili prema Bugarskoj, ali i prema vlastitim otocima u Egejskom moru gdje izbjeglice stižu brodovima iz Turske.

Bugarska

Prošle je godine Bugarska podignula ogradu na svojoj granici s Turskom. Ograda i strože kontrole smanjile su priljev izbjeglica za gotovo 50 posto. Većina njih zbog toga je prisiljena dolaziti pomorskim putem.

Izvan Europe zidovi na granicama puno su češća pojava:

SAD

Na granici s Meksikom gradi se zid dug 3360 kilometara. Namjera mu je spriječiti imigracije i krijumčarenje droge.

Južnoafrička republika

Zid dug čak 2900 kilometara izgrađen je prije nekoliko godine na granici sa Zimbabveom. Njime se želi zaustaviti šverc droge, oružja i dolazak izbjeglica.

Izrael

Na granici s Egiptom u tijeku je izgradnja ograde s ciljem sprečavanja imigracija iz Afrike.

Najčitaniji članci