Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
105 komentara

Macola: 'Poklanjam sve svoje medvjede, oni ne smiju u šumu'

Novim zakonom zabranjuje se držanje divljih životinja u restoranima, ali poznati lički ugostitelj Macola smatra da njegovi medvjedi nisu sposobni preživjeti u prirodi...

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell, Dino Stanin/Pixsell
105 komentara

Želi li se itko brinuti o mojim medvjedima, odmah ću mu ih pokloniti. Ne mogu ih pustiti u divljinu jer su oni odmalena odgajani da budu među ljudima.

Tako Željko Orešković Macola, koji uz svoj restoran drži medvjede, komentira novi Zakon o zaštiti životinja, prema kojemu je zabranjeno držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima, a dopušteno je samo u zoološkim vrtovima i skloništima.

- Medvjed koji je šetao po kući ne može u divljinu - odlučno kaže Macola i dodaje da ne zna kako bi medvjedi reagirali kad bi ih pustio u šumu te da na to odgovor treba dati veterinarska struka. Novi zakon, osim toga, nalaže i da je zabranjeno usmrćivanje napuštenih životinja, odnosno da životinje u skloništima ostaju sve do udomljenja te da svaka županija u Hrvatskoj mora imati “no kill” sklonište s najmanje 50 mjesta, za što je dužna osigurati i novac.

- Podržavamo u potpunosti novi zakon kojim će se Hrvatska konačno definirati kao napredna zemlja u smislu zaštite životinja - rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja dodavši da se nasilje nad životinjama ne smije više prešućivati.

- Svakako podržavamo i odredbu kojom je zabranjeno držati pse stalno vezane. To je važan preduvjet za držanje kućnih ljubimaca, a novim zakonom povećavaju se i standardi zaštite životinja, čemu pridonose i zabrane zlostavljačkih praksi - zaključuje Oman.

Naime, novim zakonom između ostalog zabranjeno je i držanje dupina u zatočeništvu, čupanje perja živoj peradi, bacanje petardi na životinje, korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume... Veće ovlasti daju se i komunalnim redarima, koji će provoditi inspekcijski nadzor zakona.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message