Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Macron: Francuskoj treba povratak u normalno stanje

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici "žutih prsluka" pozivaju na "peti čin" u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada

President Macron's tour to commemorate the centenary of the First World War
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio u petak u Bruxellesu da Francuskoj "treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje" uoči novog dana mobilizacije "žutih prsluka".

"Odgovorio sam na traženja žutih prsluka", rekao je predsjednik nakon europskog summita. "Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem", rekao je.

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici "žutih prsluka" pozivaju na "peti čin" u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u utorak navečer.

A protester wearing a yellow vest burns a French flag at a barricade during clashes with police as part of a national day of protest by the "yellow vests" movement in Paris FRANCUSKA Policija se priprema za peti val prosvjeda "žutih prsluka"

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima "jake mjere u odgovoru na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika".

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Macron je pozvao Francuze da se izjasne na europskim izborima u svibnju 2019. i na svim sljedećima, ali da ni u kojem slučaju ono što se dogodilo ne smije dovesti u pitanje demokratske izbore održane prije 18 mjeseci.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je uvjerena da će Emmanuel Macron nastaviti svoje reforme, te da je iznio neke dobro promišljene prijedloge  u odgovoru na prigovore prosvjednika.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message