Obavijesti

News

Komentari 197

Ruske snage su uništile most preko rijeke Sjeverni Donec

Ruske snage  su uništile most preko rijeke Sjeverni Donec
10

Danas je 109. dan ruske invazije na Ukrajinu. Mariupolju zbog velikog broja mrtvih prijeti kolera i razne druge zaraze, a u Kijev dolaze Scholz, Macron i Draghi

Najvažniji događaji:

POGLEDJATE VIDEO:

Pokretanje videa...

specka danci doniraju rakete ukrajini 01:14
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.44

Rusija bi se mogla osloniti na nove regrute ili mobilizirane pričuvnike za dovođenje novih trupa u istočnu Ukrajinu, navodi se u najnovijem izvješću britanskog Ministarstva obrane, navodi Kyiv Independent.

22.14

Djeca iz Ukrajine, Banovine i Zagreba čistila podmorje Savudrijske vale

Više od 60 djece iz Ukrajine, Banovine i Zagreba ovog je vikenda sudjelovalo u eko akciji "Čišćenje bez granica - VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola" te zajedno s roniocima iz Hrvatske i Slovenije čistilo podmorje Savudrijske vale.

Cilj akcije je ukazati na globalni problem onečišćenja podmorja, s naglaskom na važnost očuvanja mora, okoliša i prirode, kao i podizanje svijesti djece i mladih uključivanjem u ekološke, edukativne i promotivne aktivnosti.

"Izuzetno je bitno da djeca od najranije dobi steknu navike čuvanja morskog okoliša kako bismo naše more ostavili generacijama iza nas, u najmanju ruku, onakvim kakvog smo ga naslijedili", rekao je državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

Upozorio je na klimatske promjene koje se očituju zatopljenjem površinskih slojeva mora te značajnom pojavom invazivnih vrsta. Kao poseban problem istaknuo je mikroplastiku koja nastaje raspadom plastičnog otpada i čini 80 posto otpada u Sredozemnom moru, a ozbiljna je prijetnja morskim organizmima.

Tijekom tri dana trajanja akcije u kampu Veli Jože, djeca su sudjelovala u edukativnim radionicama, koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te obuke plivanja i ronjenja. 

"Siguran sam kako su djeca dobila nova znanja i iskustva vezana za ronjenje, ali i mnogobrojne rizike s kojima se svakodnevno susrećemo. Posebno moram pohvaliti Hrvatsku i Slovensku suradnju", istaknuo je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Osim edukativnih radionica i čišćenja podmorja, ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Zagreb, Rijeka i Split odrađivali su, naime, vježbe orijentacije, pretraživanje terena u paralelnoj liniji te noćnog ronjenja pretrage.

"Osim edukativne i logističke potpore, naši ronioci iskoristili su ovu priliku za uvježbavanje raznih tehnika i taktika ronjenja te stjecanje novih znanja i sposobnosti koje će moći iskoristiti u kriznim situacijama, primjerice kod spašavanja iz poplava ili spašavanja kod nekog incidenta na moru, za što kao turistička zemlja moramo biti kvalitetno pripremljeni", rekao je Trut.

Eko akciju je, između ostalih, podržalo i Ministarstvo turizma i sporta, a državna tajnica Sandra Herman istaknula je da djeca tako mogu naučiti puno više nego iz udžbenika. Poručila je također da se Hrvatska zalaže za održivi i zeleni turizam. 

21.43

Scholz: Rat u Ukrajini mijenja gospodarstvo Europe

Sloboda i sigurnost imaju cijenu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju navečer. Ruski napad na Ukrajinu promijenio je stanje sigurnosti i gospodarstvo Europe,  kaže Scholz. Naglasio je kako Njemačka mora djelovati te kako Rusija ne smije dobiti rat. 

20.20

Ukrajinci su objavili novu procjenu ruskih gubitaka

 

19.37

'Ne postoji razlog za pomilovanje Britanaca i Marokanca'

Čelnik proruske separatističke Narodne Republike Donjeck kazao kako kako ne postoji razlog za pomilovanje dvojice britanskih državljana i jednog marokanskog koji su osuđeni na smrt nakon što su ih zarobili kao strane borce za Ukrajinu. Podsjetimo, Aiden Aslin, Shaun Pinner i Brahim Saaudun osuđeni su na smrt pod optužbom da su plaćenici

Komentari 197