News

Komentari 3

Macron se u Bruxellesu sastao s čelnicima Azerbajdžana i Armenije: 'Želimo trajni mir'

Macron se u Bruxellesu sastao s čelnicima Azerbajdžana i Armenije: 'Želimo trajni mir'

Emmanuel Macron se u srijedu navečer sastao s azerbajdžanskim i s armenskim čelnikom u Bruxellesu, u prigodi europskog sastanka na vrhu, vidi se na fotografiji i na videosnimci koje je na Twitteru objavio francuski predsjednik.

Na fotografiji s tekstom "Armenija, Azerbajdžan, Večeras zajedno", Macron sjedi za stolom u društvu azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva i armenskog premijera Nikola Pašinjana koji sjede jedan nasuprot drugom.

"Nikad nećemo ostaviti Armence", piše Macron ispod kratke videosnimke na kojoj se pozdravlja s Pašinjanom. "Nastavljamo tražiti rješenje za trajan mir. Želim da ovo blagdansko vrijeme bude vrijeme humanitarnih pomaka i smirivanja", piše još francuski predsjednik.

Čelnici 27 zemalja sastali su se u srijedu u Bruxellesu s kolegama iz zemalja Istočnog partnerstva: Ukrajine, Gruzije, Moldove, Armenije i Azerbajdžana, pet bivših sovjetskih republika koje su sučeljene s pokušajima destabilizacije organiziranim iz Moskve i s unutarnjim sukobima.

Krvavi oružani sukobi redoviti su na armensko-azerbajdžanskoj granici, premda je u studenom 2020. stupilo na snagu primirje u kojemu je posredovala Rusija Vladimira Putina i kojim je zaustavljen šestotjedni rat u enklavi Gorskom Karabahu što je iza sebe ostavio 6.500 mrtvih.

Potkraj studenog u Sočiju, u Rusiji, održao se nesvakidašnji susret Alijeva i Pašinjana kako bi se smirila napetost i spriječio novi rat.

Najčitaniji članci