News

Komentari 7

Macron u obraćanju upozorio Francuze da se cijepe: 'Tjedni koji dolaze biti će teški'

Macron u obraćanju upozorio Francuze da se cijepe: 'Tjedni koji dolaze biti će teški'

U Francuskoj je broj oboljelih porastao za 232.200. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u poruci povodom kraja godine ponovno je pozvao sve građane da se cijepe jer je to jedini izlaz iz pandemije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je rekao da će nekoliko sljedećih tjedana biti teški jer zemlja ulazi u novu godinu s najvećim brojem oboljelih od koronavirusa od početka pandemije, njih čak 232.200 u petak.

- Tjedni koji dolaze bit će teški, to svi znamo - rekao je Macron u poruci povodom kraja godine.

Broj novozaraženih u posljednja 24 sata bio je preko 200.000 treći dan zaredom, čime je Francuska postala jedno od žarišta nove varijante omikron koja se širi Europom. U Parizu je otkazan, tradicionalni vatromet iznad Slavoluka pobjede jer su gradske vlasti zaključile da bi mogao privući veliki broj ljudi koji ne bi mogli poštivati fizičku udaljenost.

Macron je ponovio poziv na masovno cijepljenje, rekavši da je na taj način izlaz iz pandemije moguć sljedeće godine. U svojem obraćanju, francuski predsjednik nije spomenuo potrebu za strožim mjerama od onih koje su već najavljene, dodajući da se vlada mora uzdržati od dodatnog ograničavanja individualnih sloboda ljudi.

Macron je također u svom obraćanju obećao potpuni angažman kada Francuska u subotu preuzme predsjedanje Europskom unijom, obećavši da će 2022. godina označiti "europski zaokret" te je naglasio da je Unija pokazala svoju vrijednost upravo u upravljanju pandemijom.

- Od ponoći Francuska preuzima predsjedništvo EU-a i možete računati na moj potpuni angažman kako bi taj trenutak bio trenutak napretka za sve vas - najavio je Macron.

U ponoć Francuska preuzima predsjedanje od Slovenije, a u drugoj polovici godine predat će ga Češkoj.Tijekom francuskog predsjedanja u travnju će se u toj zemlji održati i predsjednički izbori.

Najčitaniji članci