News

Komentari 121

Mađarska: I mi smo imali sličan incident s letjelicom danas. Digli smo i naše borbene avione...

Mađarska: I mi smo imali sličan incident s letjelicom danas. Digli smo i naše borbene avione...

Nakon što je ušla u mađarski zračni prostor njezinu putanju je pratila protuzračna obrana sve do izlaska iz zračnog prostora te zemlje, dodaju

Mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Služba protuzračne obrane mađarskih oružanih snaga detektirala je u četvrtak navečer leteći objekt na svojim radarima, navodi se u priopćenju mađarskog ministarstva. Objekt je kasnije identificiran kao bespilotna letjelica TU-141 koja je nedavno korištena kao meta za obuku, priopćilo je ministarstvo, dodajući da su i ukrajinska i ruska vojska koristile takve bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica već je bila detektirana u ukrajinskom zračnom prostoru, navodi mađarsko ministarstvo. Nakon što je ušla u mađarski zračni prostor njezinu putanju je pratila protuzračna obrana sve do izlaska iz zračnog prostora te zemlje, dodaju. TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba.

Ministarstvo je priopćilo da se sličan incident ponovio u petak oko podneva u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Lovci Gripen poslani su da provjere zračni prostor u kojem je objekt detektiran, ali nisu pronašli letjelicu, navodi se. Péter Szijjártó, član mađarskog parlamenta rekao je kako su Gripene dignuli i u popodnevnim satima, no da ni tada ništa nisu pronašli, javlja portal Porfotlio

"Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rješavaju mirno i na promišljen način", priopćilo je ministarstvo. Istaknuli su da Mađarska želi ostati izvan rata "čak i ako su takvi incidenti provokativne naravi". Ministar obrane Tibor Benko i šef vojske Romulusz Ruszin-Szendi u kontaktu su s hrvatskim kolegama i predstavnicima susjednih zemalja, dodaje se u priopćenju.

Zemlje u regiji istražuju slučaj i međusobno dijele informacije, ističu. Ministarstvo je priopćilo MTI-ju da je oprezno s mogućim provokacijama i ne želi da se Mađarska uvlači u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mjera. Ministarstvo će stoga prvo ispitati je li letjelica sposobna nositi oružje, dodaju.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Najčitaniji članci