Obavijesti

News

Komentari 8

Mađarska tvrdi: Neka cjepiva nisu pružila dovoljnu zaštitu

Mađarska tvrdi: Neka cjepiva nisu pružila dovoljnu zaštitu

Ponuda 20.000 besplatnih testova za stanovnike starije od 60 godina uslijedila je nakon što su brojni cijepljeni građani prijavili kako su testovi provedeni u privatnim laboratorijima pokazali da nisu razvili antitijela

Budimpešta nudi starijim građanima besplatno testiranje na antitijela zbog zabrinutosti da neka cjepiva ne pružaju dovoljnu zaštitu od koronavirusa, javljaju mediji.

Ponuda 20.000 besplatnih testova za stanovnike starije od 60 godina uslijedila je nakon što su brojni cijepljeni građani prijavili kako su testovi provedeni u privatnim laboratorijima pokazali da nisu razvili antitijela na covid-19.

Zamjenik gradonačelnika Ambrus Kiss rekao je da se to najviše odnosi na kinesko cjepivo Sinopharm.

WHO upozorio: 'Budimo oprezni pri ublažavanju mjera kako ne bi poništili postignute dobitke'
WHO upozorio: 'Budimo oprezni pri ublažavanju mjera kako ne bi poništili postignute dobitke'

Dodao je da bi vlada trebala razmisliti o tome da cijepljenim građanima s nedovoljnim imunološkim odgovorom ponudi treću dozu cjepiva.

“Ako je povjerenje u neka cjepiva palo, vlada bi trebala omogućiti treću dozu", rekao je Kiss dodajući da su testovi dostupni svim građanima iznad 60 godina bez obzira na to koje su cjepivo primili.

Mađarska je bila vodeća u EU-u po ranom cijepljenju, zahvaljujući nabavi cjepiva iz Kine i Rusije, povrh onih koje je dobila od EU-a.