Obavijesti

News

Komentari 3

Magazin koji morate pročitati: U prodaji novo luksuzno izdanje BestBooka na čak 240 stranica

Magazin koji morate pročitati: U prodaji novo  luksuzno izdanje BestBooka na čak 240 stranica

Drugi broj godišnjaka na više od 240 stranica upoznaje čitatelje s aktualnom književnom scenom u Hrvatskoj i svijetu, a posebnu pozornost u ovom broju usmjerili smo na književnost u Ukrajini

VIDEO

Čitanje je jedna od rijetkih aktivnosti koja je ujedno i samotna i društvena. Čitač čita sam, među zidovima svoje sobe, sam u svojoj glavi probavlja pročitano, ili čita vani, među strancima, u vrevi grada ili kafića. Ono što se u njegovoj glavi događa dok čita duboko je intimna, gotovo nepodjeljiva stvar. Nema ničeg prirodnijeg nego upitati čitatelja: “A što to čitaš?”. To pitanje otvara cijeli bazen raznolikih mogućnosti. Koliko je knjiga na ovom svijetu, toliko je i mogućnosti.

Kad smo počeli sastavljati drugi poseban broj najboljeg hrvatskog magazina za knjige BestBooka, koji je uredio Miljenko Jergović, pokušavali smo sve naše teme o knjigama, intervjue s važnim piscima, eseje o poeziji i ulomke novih romana domaćih autora svesti pod zajedničko pitanje koje povezuje znance, prijatelje, ali i potpune strance. Drugi broj godišnjaka na više od 240 stranica upoznaje čitatelje s aktualnom književnom scenom u Hrvatskoj i svijetu, a posebnu pozornost u ovom broju usmjerili smo na književnost u Ukrajini i od tuda dolazi naslov drugog broja: Knjiga u ratu: O čemu pisati, što čitati, kako misliti dok ljudi ginu.

Zagreb: Predstavljanje godišnjaka magazina BestBook

- Ukrajina je velika zemlja, ukrajinska kultura je velika kultura, ukrajinska književnost je velika književnost. Ukrajina se nalazi u ratu zbog svoje kulture i književnosti, da toga nema ne bi se imalo ni što braniti. Da Ukrajina, kao i bilo koja zemlja, nema svoju kulturu i književnost, ne bi se imalo zbog čega ratovati. Književnost nije ukras, dodatak ili hobiji, to je nešto što je jednom društvu potrebno kako bi to društvo bilo društvo. Vjerujem da ćete u BestBooku pronaći stvari koje ne očekujete. Trudili smo se da ovaj časopis bude živ - rekao je Miljenko Jergović na promociji magazina u Hrvatskom državnom arhivu.

Nije što je naš, ali posebni broj BestBooka doista je poseban. Naslovnicu krasi ilustracija svestranog mostarskog umjetnika Vladimira Mićkovića. Na prvim stranicama magazina donosimo panoramski pogled književnika, novinara i scenarista Josipa Mlakića na posljednjih tridesetak godina hrvatske kratkopričaške prakse. Kako biste se bolje snašli u obilju informacija te kako bismo vam pomogli odabrati i isplanirati vašu čitateljsku godinu, pripremili smo mali pregled novih naslova koji na police knjižara stižu tijekom 2023. godine. Pišemo i o klasicima Philipa K. Dicka, braće Strugacki, poeziji Mary Oliver. Razgovaramo s Draganom Velikićem, Andrejom Kurkovom... Svetislav Basara, Ena Katarina Haler, Miljenko Jergović, Aljoša Pužar, Zoran Ferić i Srđan Gavrilović ekskluzivno donose još neobjavljene rukopise. Donosimo veliki podsjetnik na čitanje "Mediteranskog brevijara" uz 90. godišnjicu rođenja Predraga Matvejevića. Tema "Poetska zbilja naših dana" je jedan izdvojeni pogled na hrvatsku poeziju od 90-ih do danas, a tekst je pisao pjesnik, dramski pisac, urednik i prevoditelj Damir Šodan.

Ukratko, opipavamo i osluškujemo sve kvalitetno bez obzira na stilske, žanrovske i tematske odrednice. Ne podnosimo podjele i književni snobizam, tako da se prihvaćamo svega i svačega, iz broja u broj, vodeći se samo jednom zamisli: da je dobro. Cijena BestBook godišnjaka je 9 eura, a u prodaji je na svim kioscima i u knjižarama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa