Obavijesti

News

Komentari 23

'Mailom su mi javili da je firma propala i da više nemam posao'

'Mailom su mi javili da je firma propala i da više nemam posao'
7

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je zbog stečaja aviokompanije Monarch Airlines 'zapelo' oko 2000, a ukupno više od 110.000 Britanaca diljem svijeta

VIDEO

Morali smo ostati jedan dan duže. Čuli smo vijest i odmah se javili Monarchu. CAA je poslala avion i uspjeli smo se vratiti u Britaniju, ispričao nam je Will Kozer iz Widnesa.

On je bio u Dubrovniku na odmoru sa svojom suprugom i kući su se trebali vratiti ovog ponedjeljka. U međuvremenu je aviokompanija Monarch Airlines otišla u stečaj i objavljeno je kako se otkazuju svi njihovi letovi. Will morao ostati u Dubrovniku i čekati zamjenski let koji je organizirala britanska vlada putem Civil Aviation Authorityja (CAA).

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je zbog stečaja aviokompanije 'zapelo' oko 2000, a ukupno više od 110.000 Britanaca diljem svijeta.

Radnici u suzama

Postoje već 50 godina, a prije nekoliko mjeseci počeli su letjeti i iz Zagreba za London i Manchester. No, svemu je došao kraj, u našem slučaju vrlo brzo. Britanski avioprijevoznik Monarch praktički više ne postoji. 

Službeno, za sve su krive financijske poteškoće u koje je kompanija upala nakon terorističkih napada u Egiptu i Tunisu, ali i nestabilna situacija u Turskoj. Interes za letove u te zemlje u posljednje dvije godina snažno je opao što je dovelo do smanjenja ukupne zarade Monarcha. 

Čak 1858 djelatnika kompanije preko noći ostalo je bez posla. Većini njih, od koji su neki tamo već gotovo 40 godina, to su priopćili putem e-maila. Na njihovom matičnom aerodromu u Lutonu, sjeverno od Londona, potreseni radnici Monarcha nosili su kutije s osobnim stvarima u automobile. Neki su brisali suze s lica.

Check-in desks stand empty in the Monarch flights departures area after the airline ceased trading, at Luton airport, Britain

Znali za kolaps, ali su prodavali karte

Pubovi i restorani u Lutonu ponudili su im besplatnu hranu i piće, a slično je bilo i u jednom pubu na aerodromu Gatwick. 

- U ponedjeljak nakon ponoći sam sletjela na aerodrom i završila radni dan. Provjerila sam e-mailove i pronašla obavijest uprave. Rekli su mi da smo dobili otkaz i da je to nešto što nikad nisu željeli objaviti. Bila sam začuđena, nije bilo ni najmanjih naznaka da nam se nešto tako sprema, rekla je jedna stjuardesa.

Osim zaposlenika, pogođeni su i putnici. Više od 110.000 ljudi "zaglavilo" je u stranim zemljama jer Monarch je otkazao sve svoje letove. Velika Britanija osigurala je 34 zrakoplova koji bi ih trebali dovesti natrag u zemlju, a cijela operacija trebala bi trajati dva tjedna.

Kako donosi Daily Mail, uprava Monarcha znala je za kolaps još u petak, ali o tome su šutjeli i prodavali su karte sve do ponedjeljka ujutro. Šefove se već optužuje za "skupljanje mrvica" od kupaca jer u petak su pokrenuli akcijsku prodaju karata iako su znali da su na rubu gašenja. 

Procjenjuje se kako je propalo oko 300.000 rezervacija za letove u budućnosti što je šteta od oko 60.000 milijuna funti i zahvaća blizu 750.000 putnika. Neki od njih sada moraju rezervirati skuplje letove konkurentskih kompanija žele li spasiti svoje godišnje odmore. 

Propast Monarcha najveći je kolaps u zrakoplovnom prometu koji je Velika Britanija dosad imala. 

Monarch Airlines check-in desks stand empty after the airline ceased trading at Birmingham Airport

Monarch je propao, hoće li Ryanairu "svanuti"?

Monarch je propao, ali još jedna zrakoplovna kompanija posljednjih tjedana priskrbila si je poprilično negativan publicitet  Riječ je o Ryanairu, koji, između ostalog, leti i iz Zadra, Rijeke i Pule. Zbog masovnog odlaska pilota na godišnji odmor, prisiljeni su do kraja listopada otkazati između 40 i 50 letova dnevno. 

Iz Ryanaira su poručili da se bore s nedostatkom radnog osoblja zbog starih godišnjih odmora koji se moraju iskoristiti do kraja godine. Kažu i da je broj otkazanih letova neprihvatljiv za korisnike i priznaju da su pogriješili u planiranju godišnjih odmora pilota.

Stara izreka kaže "kad jednom smrkne, drugom svane", a sada se čini da bi Ryanairu moglo "svanuti" jer piloti Monarcha ostali su bez posla, a neki od njih nesumnjivo će biti spremni raditi za Ryanair. 

U prilog irskom prijevozniku ide u rast njihovih dionica, do kojeg je došlo nakon propasti Monarcha. Osim Ryanovih, porasle su i dionice easyJeta i British Airwaysa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava