Obavijesti

News

Komentari 129

Majka: Moj Kristijan (1) možda neće doživjeti treći rođendan

Majka: Moj Kristijan (1) možda neće doživjeti treći rođendan
4

Kristijan boluje od genetske bolesti i odumiru mu mišići. Živjet će, kažu liječnici, najviše tri godine. Majka još nije dobila status njegovateljice pa žive od tatine plaće

VIDEO

(Identiteti korisnika pomoći su skiveni ili izmijenjeni jer su obitelji zamolile da ih ne izlažemo dodatnoj društvenoj stigmi posebno radi zaštite djece. Za istinitost njihove životne priče i potrebu jamče udruge kojima smo medijski pokrovitelji. Zato ne tražimo novac već konkretne stvari koje im mogu pomoći. ) 

Pročitajte više o akciji 24anđeli

Pročitajte gdje i kako pomoći 

Njihovoj obitelji treba: 

  • prijenosni aspirator (Clario ili neki sličan uređaj)
  • pelene
  • vlažne maramice i sterilne gaze
  • hrana za bebe - Aptamil 3

OBITELJ 1. 

Liječnik mi je rekao da svog Kristijana (1) ne moram uzeti ako neću, da ga mogu ostaviti u bolnici. Pa kako ga ne bih uzela, on je moje dijete, kaže majka Maja (25) iz Zagreba. Da nešto s njezinim djetetom nije u redu znala je odmah nakon rođenja, no liječnici su je umirivali kako je to zbog teškog poroda. Četiri mjeseca nakon toga dječaku se stanje pogoršalo, a dobio je i bronhitis. U bolnici su mu dijagnosticirali spinalnu mišićnu atrofiju najtežeg oblika. Kristijan će, rekli su joj liječnici živjeti najviše tri godine.  

Odumiru mu mišići 

- To je genetska bolest zbog koje Kristijanu odumiru mišići leđne moždine. U bolnici je bio osam mjeseci, a onda smo nekako uspjeli nagovoriti liječnike da ga puste kući - kaže Maja. O svojem sinu brine non-stop. Presvlači ga 10 do 15 puta dnevno, hrani na sondu, okreće na stranu kako ne bi dobio rane i infekcije od ležanja i znoja. Dječačić ne može ni sam disati pa je stalno na respiratoru. Najgore joj je, kaže što ga ne može primiti u naručje.

- Iako je nepokretan, u glavi je jako bistar. Sve ga zanima i jako je sretan kad netko dođe u goste. Voli gledati i televiziju - kaže Maja. Iako sve radi sama i nema vremena za bilo što drugo osim za brigu o bolesnom sinu, Maja još nije ostvarila pravo na status majke njegovateljice.

Maja još nema status majke njegovateljice

- Kristijana su vještačili još početkom sedmog mjeseca, a ja status još nisam ostvarila. Kada ih pitam zašto, najčešće mi govore kako država nema novaca, a znali su mi reći i da ima djece koja su teže bolesna nego moje dijete - kaže Maja. 

Obitelj živi od plaće koju zaradi tata Pavle (26). 

- Mjesečno zaradi oko 3.500 kuna, dobivamo i invalidninu za Kristijana koja iznosi 1250 kuna. Stanarina nam je 1100 kuna, uz to moramo platiti režije. Nažalost, prije nego im se rodio sin suprug je podignuo kredit za zemljište koji plaćaju 2.600 kuna mjesečno - objašnjava Maja. 

Trebaju pelene, hranu, gaze...

Za Kristijana trebaju pelene i to za bebe od sedam do 18 mjeseci, te hranu. Maja kupuje uglavnom hranu Aptamil 3, 900 grama stoji 100 kuna. Zahvalna je i onima koji joj mogu dati vlažne maramice i sterilne gaze. Najveća joj je ipak želja mali aspirator.

- Imamo veliki aspirator no kad idem s Kristijanom u šetnju teško mi je nositi ga sa sobom. Kad bi imali mali aspirator bilo bi nam puno lakše - kaže Maja. 

Ukoliko im želite pomoći javite se: 

Udruga Mali zmaj

mobitel: 092 1604 008

Adresa: 

Gjure Szaba 5

10000 Zagreb 

web stranica: http://www.malizmaj.hr/

Predaja donacija svaki dan od 17 do 18 sati 

OBAVIJEST:  Zahvaljujemo svima koji su se javili i prije početka akcije. Zbog ograničenog skladišnog prostora molimo vas da nam ne nosite odjeću za odrasle i djecu jer je imamo dovoljno. Hrana i kozmetika su uvijek dobrodošli. Pratite akciju na 24sata. U narednih nekoliko dana objavit ćemo lokacije i vremena prikupljanja pomoći u većim hrvatskim gradovima. Za sva dodatna pitanja obratite se udruzi Mali zmaj. Unaprijed hvala!  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.