Obavijesti

News

Komentari 1

Majka petero sinova i baka 18 unučadi koja se borila s rakom

Majka petero sinova i baka 18 unučadi koja se borila s rakom
11

Ann nazivaju “Mitt stabilizator”, jer ima umirujuće djelovanje na muža. U govorima Mitta, kojeg doživljavaju kao hladnog biznismena, prikazuje kao običnog čovjeka

VIDEO

Mogu vam reći zašto sam se zaljubila u njega. Bio je visok, puno se smijao, pomalo nervozan. Djevojke to vole. Isto tako bio je dobar prema mojim roditeljima, a bilo mu je isto tako drago kada nisu bili prisutni, rekla je Ann Lois Romney (63) na skupu republikanaca u Tampi na kojem se njezin suprug Mitt kandidirao za predsjedničkog kandidata i nastavila:

- Čitala sam da Mitt i ja imamo brak iz bajke. Ali u bajkama, kao što znamo, nikada nema poglavlja o dugim kišovitim poslijepodnevima s pet dječaka koji svi vrište odjednom. Isto tako nema ni poglavlja koja se nazivaju multipla skleroza i rak dojke - rekla je Ann. 

Ann koju u obitelji nazivaju “Mitt stabilizator”, jer ima umirujuće djelovanje na supruga s kojim živi 43 godine, pokušala je u Tampi promijeniti sliku o svojem mužu kojeg javnost uglavnom doživljava kao hladnog poslovnog čovjeka i prikazati ga kao običnog muškarca. 

Mnogi se slažu da je u tome uspjela. Neki čak smatraju da je svojim govorom zasjenila supruga te da je postala oštra konkurencija Michelle Obami. Ostavila je dojam borbene žene koja je spremna uvijek stati na stranu svojeg supruga.

No nije uvijek bilo tako. Dok se Mitt 1994. kandidirao na izborima za Senat, Ann su doživljavali površnom. Tada je dala i intervju u kojem je rekla da se ona i njezin suprug u braku nisu nikada ozbiljnije posvađali, a govorila je i o studentskim danima kada su ona i suprug bili siromašni i živjeli od pozajmica koje im je davao Mittov otac George.

Zbog tih je izjava ispala naivna, smiješna i privilegirana te su mediji zaključili da je suprugu naštetila u kampanji. Zbog kritika je tada izjavila kako se nikada više neće miješati u kampanju pa makar joj platili. 

Mitt joj slao pisma i tražio da ga čeka

Ann Romney koja je u međuvremenu očito naučila kako treba napraviti pravi politički show u američkom stilu, Mitta je upoznala još u osnovnoj školi. Nekoliko godina kasnije opet su se sreli. Počeli su hodati u ožujku 1965. godine. No već sljedeće godine Mitt je otišao u Francusku kao mormonski misionar. Dok ga nije bilo Ann se preobratila na mormonsku vjeru. U tome joj je pomagao Mittov otac George te ju je on i krstio. Zbog strogih mormonskih pravila Mitta je tijekom njegove misije vidjela samo dva puta te su rijetko smjeli razgovarati telefonom.

Mittu je čak poslala i nekoliko pisama u kojem mu je rekla da prekida vezu. Dok Mitta nije bilo i dok je studirala na sveučilištu u Brighamu hodala je s budućim profesorom menadžmenta Kimom Sterlingom Cameronom. No Mitt je bio uporan te joj je slao pisma u kojima ju je molio da ga čeka. 

Kada se on 1968. vratio iz Francuske i kada se par prvi put opet sreo, odlučili su se odmah vjenčati. No ipak su pričekali tri mjeseca kako bi "smirili" svoje roditelje. Civilno su se vjenčali 21. ožujka 1969. godine, a sljedeći dan su otišli u Utah kako bi se vjenčali u mormonskom hramu u Salt Lake Cityju. Annini roditelji nisu smjeli biti na ceremoniji jer nisu mormoni. 

Prvi sin im se rodio sljedeće godine. Ann i Mitt imaju ukupno pet sinova, Taggarta (42),  Matthewa (41), Joshuu (37), Benjamina (34) i Craiga (31) te 18 unučadi. 

Iako je bila visoko obrazovana, Ann je odlučila biti kućanica i brinuti se za djecu. Njezini su je roditelji zbog toga kritizirali.

- Roditelji su moju odluku često dovodili u pitanje no ja sam bila odlučna u tome što radim - rekla je Ann. 

Bori se s multiplom sklerozom, a imala je i rak dojke

Ann Romney su liječnici 1998., uoči Dana zahvalnosti, dijagnosticirali multiplu sklerozu. 

- Kada su mi dijagnosticirali bolest bila sam očajna, preplašena i vrlo, vrlo bolesna - rekla je Ann. U početku je uzimala lijekove, ali je kasnije prestala zbog nuspojava i okrenula se alternativnim načinima liječenja. U borbi s bolešću puno joj je, kaže, pomoglo i jahanje.  

- Izgubila sam većinu funkcija na desnoj strani tijela, pa sam odlučila raditi ono što volim prije nego što postane prekasno i ne budem mogla raditi ništa. Počela sam jahati. U početku sam jedva mogla sjediti na konju i vrlo brzo bih se umorila. No moja želja za jahanjem je bila toliko jaka da sam se počela osjećati sve bolje i bolje. To mi je davalo smisao - rekla je Ann. 

Njezin suprug Mitt rekao kako mu je to razdoblje bilo najteže u životu.

- Ne bih mogao funkcionirati bez Ann, mi smo partneri - rekao je Mitt. 

Ann se borila i s rakom dojke. 2008. godine dijagnosticirali su joj neinvazivni rak koji je uspješno odstranjen te su joj iste godine rekli da se izliječila. 

- Imala sam sreću da su liječnici rak otkrili tako rano - kasnije je rekla Ann. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C