Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majke ubijenih na Ovčari prosvjedovale u Haagu

Majke i rodbina žrtava ubijenih na Ovčari u Haagu prosvjedovali su protiv presude "trojki" zapalivši 264 lampiona za sve žrtve Ovčare

Davor Puklavec
Foto: Davor Puklavec
5 komentara

U 15 sati izaslanstvo prosvjednika uručilo je glavnom tajniku Međunarodnoga kaznenog suda Hansu Holthuisu apel Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Glavni tajnik Haaškog suda nije želio komentirati presudu vukovarskoj trojci, 'ali se vidjelo da su ga ganula svjedočenja majki žrtava', rekao je Slavko Jurić, predsjednik vukovarske koordinacije udruga.
- Ovim smo posjetom učinili malen, ali važan korak ka ispravljanju nepravde koja je Hrvatskoj i ratnim stradalnicma te žrtvama Ovčare nanesena sramotnom presudom 'vukovarskoj trojci', rekao je Jurić.
Od 13 sati pa do svršetka prijama kod glavnog tajnika Haaškog suda pred zgradom suda trajali su mirni prosvjedi vukovarskih stradalnika koji su zapalili 264 lampiona u spomen na isti broj žrtava odvedenih iz vukovarske Opće bolnice, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za preostalima se još traga. Prosvjed su nazvali 'Žrtve traže pravdu' te napravili lanac fotografija ubijenih i nestalih s Ovčare.
Prosvjednici su krenuli u četvrtak ujutro iz Vukovara autobusom u Zagreb, odakle su zrakoplovom otputovali u Haag, gdje su održali prosvjedni skup protiv presude "vukovarskoj trojki". Pedesetak vukovarskih stradalnika krenulo je s platoa na Ovčari, nedaleko od masovne grobnice iz koje je 1997. ekshumirano 200 žrtava srpske agresije na Vukovar. Sudionici putovanja zapalili su svijeće kraj masovne grobnice te se pomolili. Ispraćaju je nazočila i gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan.

Možda vas zanima i ovo:
Message