Makron naglasio važnost velike borbe protiv antisemitizma | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Makron naglasio važnost velike borbe protiv antisemitizma

Makron naglasio važnost velike borbe protiv antisemitizma

Osamdeset godina poslije još je nužno, možda važnije nego ikad, prisjećati se povijesti kako bismo spriječili da se ponovi, istražiti mržnju u našoj prošlosti kako bismo je bolje ispitali u našoj sadašnjosti, rekao je Macron

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je važnost borbe protiv antisemitizma na komemoraciji u povodu 80. godišnjice najvećega masovnog uhićenja Židova u Francuskoj tijekom Drugoga svjetskog rata.

Macron je u nedjelju na komemoraciji u Pithiviersu rekao da su događaji u prošlosti bili motivirani mržnjom, antisemitizmom koji je postao opće mjesto.

Iako bismo mogli doći u kušnju i pomisliti da se sve to dogodilo u prošlosti, antisemitizam još postoji, rekao je Macron.

Francuska je policija 16. i 17. srpnja 1942. godine u ime njemačkih okupatora uhitila oko 13.000 Židova, među kojima 4000 djece, koji su nakon toga deportirani u koncentracijske logore.

O upletenosti francuskih vlasti desetljećima se nije govorilo, sve dok se 1995. godine predsjednik Jacques Chirac nije ispričao.

"Osamdeset godina poslije još je nužno, možda važnije nego ikad, prisjećati se povijesti kako bismo spriječili da se ponovi, istražiti mržnju u našoj prošlosti kako bismo je bolje ispitali u našoj sadašnjosti", rekao je Macron.

Francuska premijerka Élisabeth Borne na drugoj je komemoraciji rekla: "Borba protiv antisemitizma nikad ne prestaje."

Macron je otvorio novi spomenik u Pithivieru, osamdesetak kilometara južno od Pariza. Između 1941. i 1943. tisuće su Židova bile zatočene u logorima na tom području, a tisuće su deportirane u koncentracijske logore u vlakovima koji su kretali iz stanice u Pithiviersu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...
Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'
ATENTAT NA DONALDA TRUMPA

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'

U tom trenutku napadač je krenuo pucati na skup na kojem je Trump u to vrijeme taman govorio o migracijama, kazao je Michael T. Slupe