Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Mala Nora u Novoj godini ima samo jednu želju - prohodati!

Nakon tri mjeseca neurorobotske rehabilitacije u Poliklinici Glavić u Zagrebu te terapija u Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina, Nora se uspjela samostalno posjesti

Foto: Privatni album
4 komentara

Nora Kuserbanj (5) iz Zagreba, koja ima spastičnu cerebralnu paralizu i stopostotnu invalidnost donjih ekstremiteta, u Novoj godini ima jednu želju - prohodati. Njezino 'božićno čudo' ogroman je napredak u motorici, koji je postigla nakon silnog truda i višesatnih svakodnevnih terapija.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1202764 / Nora Kuserbanj se sama posjela.]

Naime, nakon tri mjeseca neurorobotske rehabilitacije u Poliklinici Glavić u Zagrebu te terapija u Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina, Nora se uspjela samostalno posjesti. Terapeutima iz Poliklinike Stojčević Polovina, obećali su voditi je u lunapark, ako se sama posjedne pet puta, ona je to uspjela napraviti u jednom danu!

- Prema riječima Norinih terapeuta, statistika pokazuje da djeca s pet, šest godina više ne usvajaju toliko nove pokrete. Krivulja ide ravno ili pada. Nora je pobijedila tu statistiku i napravila ogroman skok - ponosno objašnjava mama Martina Bijonda (35).

Obećanje je obećanje, a budući da lunaparka sad nema, Noru je dvoje terapeuta odvelo na vožnju adventskom kočijom. 

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Nije ta vožnja dugo trajala, napravili smo krug oko Zrinjevca, no ona je bila toliko sretna. Osmijeh joj nije silazio s usana - kaže Norina mama Martina Bijonda (35). Dok razgovaramo u Poliklinici Glavić mama Martina nježno drži na rukama svoju djevojčicu. Nora nas je pogledala velikim plavim očima, nasmiješila se i sakrila lice majci u grudi.

Osim na vožnju adventskom kočijom, terapeuti Jelena, Marija i Dominik, počastili su je fritulama i odveli na vožnju na starinskom vrtuljku. Nora je vrisnula od uzbuđenja.

HEROINA IZ ZAGREBA Pogledajte video: Nora (4) prvi put prohodala pomoću robota

- Bili smo sretni, ali promrzli. Žena na vrtuljku nam je rekla da Nora ima besplatnu vožnju kad god dođe - priča Martina uz širok osmijeh.

Ovaj prosinac bio je doista uzbudljiv za Noru. Bila je među djecom Palčićima koji su 8. prosinca za Derbi Sv. Nikole pratili na teren igrače malonogometnih klubova Futsal Dinamo i MNK Alumnus.

- Noru je na rukama na teren iznio igrač Ivan Matan. Ona je bila oduševljena, cijelu utakmicu je navijala za njega, dok su svi ostali navijali za Dinamo. Kasnije sam ga potražila na Facebooku da mu zahvalim i da mu kažem koliko je usrećio Noru, a on je 17. prosinca došao na humanitarnu predstavu u Centar za kulturu Trešnjevka i donio joj dres s brojem 3 na kojem piše Nora - ponosno ističe Martina. 

[video: 1202736 / Djeca s dignozama koja rade čuda.]

U njihov dom prije nekih tri mjeseca stigla je i Šapica, mješanac pekinezera, kojega su udomili s Facebooka.

- Nora se prije jako bojala pasa, no čim je vidjela Šapicu odmah se zaljubila. Stara je godinu dana  potpuno socijalizirana - veselo priča Martina.

O ovoj prekrasnoj, plavokosoj djevojčici pisali smo ljetos nakon što su njezini roditelji pokrenuli humanitarnu akciju “Norin prvi korak”. Tad su uspjeli skupiti dovoljno za tri mjeseca terapije na robotu Lokomatu.

- Znalo je biti i suza na Lokomatu, ali je mnogo više smijeha. Ispred nje na displayu je igrica u kojoj mora skupljati novčiće. Nora ne voli gubiti pa bude jako tužna ako joj izmaknu novčići - pojašnjavaju Martina i Denis.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nora je 17. prosinca ponovno krenula na terapije u Polikliniku Glavić. Prvih mjesec dana radit će s njom besplatno i to svakog radnog dana po pet sati dnevno. Najviše rade na stabilnosti trupa i mobilnosti zdjelice kako bi je mogli uspraviti na noge, a potom stvoriti obrazac hoda koji Nori nedostaje.

Osim na Lokomatu, Nora će imati terapije na Myru, velikoj kognitivnoj ploči, koja traži hvatove i zahvate s obje ruke, Tymu, balansnoj ploči za što stabilniji sjedeći položaj te na uređaju za smanjenje spazma.

POMAŽU JOJ DOBRI LJUDI Hvala svima! Nora (4) krenula na robota, nada se da će hodati

Za još tri mjeseca treba im oko 90.000 kuna, što mama Martina i tata Denis Kuserbanj (37) jednostavno nemaju. Stoga su ponovno pokrenuli humanitarnu akciju pod nazivom Norin prvi korak - 2018. Kao i prvi put, akciju je odobrio nadležni gradski ured, a traje do 16. veljače 2019. godine.

Možete im pomoći uplatom na račun za posebne namjene u Zagrebačkoj banci otvoren IBAN HR3123600003511959793 – swift/bic: zabahr2x, na ime Denis Kuserbanj.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message