News

Komentari 12

Malenica: Zatvorenike iz Siska i Gline šaljemo u druge zatvore

Malenica: Zatvorenike iz Siska i Gline šaljemo u druge zatvore

Zatvor u Sisku i kaznionica u Glini oštećene su u potresu te će svi zatvorenici biti raspoređeni po drugim zatvorima, izvijestio je u ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Nakon obilaska Županijskog suda i zatvora u Sisku, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je iskazao sućut obitelji poginulog pravosudnog policajca te sućut pravosudnom policajcu kojem je u jučerašnjem potresu u Petrinji poginuo član obitelji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Petrinja nakon potresa

- Jučer smo nakon potresa u Sisku promptno reagirali i evakuirali zatvorenike iz zatvora u Sisku. Jedan dio zatvorenika otišao u zatvor u Zagreb, a drugi u kaznionicu u Glini. Oni koji su evakuirani u Zagreb, raspoređeni su prema ostalim zatvorima u Bjelovaru i Gospiću, a dio je ostao u Zagrebu - rekao je Malenica.

U trenutku potresa u zatvoru u Sisku bilo je 60 zatvorenika, a Malenica je istaknuo da su brzom reakcijom pravosudnih policajaca i upravitelja pušteni u dvorište zatvora. Zatvorenici su u dvorištu pričekali dolazak vozila koji su ih kasnije rasporedili. Netom prije ministrova dolaska, zatvor u Sisku obišli su statičari te su ustvrdili da je zgrada uporabljiva, ali je pretrpjela unutarnja i vanjska oštećenja pa Malenica ne može procijeniti kada će ponovno biti spremna za upotrebu.

Nakon Siska, ministar ide u posjetu u kaznionicu u Glini koja je također pretrpjela oštećenja. Oko 80 zatvorenika iz kaznionice tijekom dana bit će prebačeni u druge zatvore u Hrvatskoj. 

- Ravnomjerno smo ih rasporedili po ostalim kaznionicama i zatvorima, sukladno kapacitetima zatvorskoga sustava, tako da to neće dovesti do opterećenja zatvorskog sustava - naglasio je Malenica.

Što se tiče zatvorenika, istaknuo je da su doživjeli šok te da je pravovremenom reakcijom policije u zatvoru spriječen nastanak veće štete i ljudskih žrtava. Što se tiče ozlijeđenih, jedan zatvorenik doživio je lakše tjelesne ozljede. Zatvorenicima je osigurana i psihološka pomoć.

- Imamo određene zahtjeve, odnosno volju zatvorenika da dio sredstava koji zarade radom u zatvorima, uplate Crvenom križu za pomoć stradalim područjima - istaknuo je Malenica.

Zgrada Županijskog i Općinskog suda također je pretrpjela oštećenja iako je obnovljena prije dvije godine. Porušeni su ormari i namještaj. Što se tiče stalne službe Općinskog suda u Petrinji, ona je porušena već potresom u ponedjeljak, a dodatno je oštećena jučerašnjim potresom pa prestaje s radom do daljnjega, istaknuo je Malenica.

Sisak: Nakon što je ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu, otac napadača pušten na slobodu

U razgovoru s predsjednicom Općinskog suda dogovorili su da se dio sudaca i službenika rasporedi u Sisak. Predsjednice sudova istaknule se da će 4. siječnja nastaviti s radom. 

Najčitaniji članci