Obavijesti

News

Komentari 1

Mali distributeri goriva: 'Želimo unaprijed znati cijene derivata'

Mali distributeri goriva: 'Želimo unaprijed znati cijene derivata'

Udruga malih distributera goriva u svom priopćenju ističe da su opet ogorčeni na odluku Vlade o cijenama goriva te ponavljaju kako je nužno omogućiti distributerima da dogovore nove uvjete s vlastitim dobavljačima

Vezano uz zadnju odluku Vlade o maloprodajnom cijenama goriva, mali distributeri goriva u utorak su ponovno upozorili da proizvoljna promjena modela obračuna cijena naftnih derivata, tjedni i dvotjedni prosjek, bez da Vlada o tome obavijesti dionike na tržištu naftnih derivata, onemogućuje distributere u nabavi goriva.

Udruga malih distributera goriva u svom priopćenju ističe da su opet ogorčeni na odluku Vlade o cijenama goriva te ponavljaju kako je nužno omogućiti distributerima da dogovore nove uvjete s vlastitim dobavljačima na vrijeme, jer izmjene modela obračuna cijena diskriminiraju male distributere goriva i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu dionicima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

"Također i ovotjedna uredba za male distributere znači daljnje gomilanje gubitaka, jer se premija energetskog subjekta od 0,65 kuna i dalje pogrešno naziva maržom distributera. Naime, marža je znatno manja, što i dalje onemogućuje financiranje tekućih troškova poslovanja zbog čega poduzimaju odgovarajuće pravne korake", navodi se u priopćenju Udruge.

Od danas na crpkama nove cijene goriva: Pogledajte koliko ćete sada plaćati za spremnik
Od danas na crpkama nove cijene goriva: Pogledajte koliko ćete sada plaćati za spremnik

Ponovno apeliraju na Vladu RH da odgovori na njihove apele i molbe te da ih se uključi u proces donošenja odluka o maloprodajnim cijenama goriva kako bi svoje poslovanje pravovremeno prilagodili uvjetima na tržištu.

Podsjećamo, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici uredbom odredila najvišu cijenu osnovnog motornoga benzina od utorka od 12 kuna po litri, a dizela 12,80 kuna, dok litra plavoga dizela stoji 9,16 kuna po litri.

Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se i dalje slobodno.