Obavijesti

News

Komentari 24

Mali maestro: Gotovac i Stanić oslobođeni su optužbi za mito

Mali maestro: Gotovac i Stanić oslobođeni su optužbi za mito
1

Županijski sud 2011. godine Gotovca je osudio na godinu i 10 mjeseci zatvora, a Stanića na godinu dana što je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje

VIDEO

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić nepravomoćno su oslobođeni optužbi za mito i zloporabu položaja u predmetu Mali Maestro.

Gotovac je bio optužen da je Staniću, od početka 2007. do lipnja 2007. davao informacije kako bi mu omogućio da mimo tržišne utakmice i pod što povoljnijim uvjetima stekne dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela "Bellevue" u vlasništvu HFP-a. Stanić mu je, tvrdilo je tužiteljstvo, za uzvrat ponudio novac za trgovanje na burzi, a obećao mu je i zaposlenja nakon odlaska s dužnosti u Fondu. 

- Možemo govoriti o neprofesionalnom i nemoralnom postupanju potpredsjednika HFP-a no nema kaznenog jela - rekla je obrazlažući presudu sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić. Dodala je kako tužiteljstvo nije naznačilo iznos imovinske koristi koju bi Stanić osigurao Gotovcu niti da bi bilo riječi o osobnom pogodovanju jer je ponudu za kupnju Dalmacijavina dala tvrtka Stanić Trade , a ne Svjetlan Stanić osobno. Nadalje, nije niti bilo javnog poziva, Gotovac nije bio službena osoba, a kao odgovorna osoba nije niti mogao samostalno odlučivati o prodaji Dalmacijavina nego je bio samo jedan od sedam supotpisnika dok je konačnu odluku o prodaji donio predsjednik Fonda. Kod odluke o prodaji hotela odlučuju pak stečajni sudac i odbor vjerovnika, a ne potpredsjednik Fonda. 

- Nije dokazano da bi Stanić dao sigurno i bezrezervno obećanje o budućem zapošljavanju Gotovca kada jednom ode iz Fonda. Radilo se neobaveznom nagovještaju budućih planova uz prijateljske razgovore - zaključila je sutkinja. 

Ivan Gotovac mirno je saslušao presudu i obrazloženje sutkinje ,a Svjetlan Stanić i tužitelj se nisu pojavili na sudu. 

Županijski sud 2011. Gotovca je osudio na godinu i 10 mjeseci zatvora, a Stanića na godinu dana što je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje. Na prvom suđenju obojica su nepravomoćno bila oslobođena optužbi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...