News

Komentari 2

Mali Mozart (9) ne može nogama dosegnuti pedale

Mali Mozart (9) ne može nogama dosegnuti pedale

Amerikanac Marc Yu s dvije godine je odsvirao Beethovena. Sa šest je imao prvi koncert. No još je premali da nogama dosegne pedale na klaviru

Marc Yu (9) iz Kalifornije svira klavir osam sati na dan. Zbog iznimnog talenta zovu ga Mali Mozart, a ima savršen sluh koji se javlja jedanput u 10.000 slučajeva. Prvi koncert je imao sa šest godina, baš kao i Mozart. No Marc je premali za veliki glasovir i ne može nogama dosegnuti pedale. Lakše mu je samo se nasloniti na stolicu ispred klavira i tako svirati.
- Problem je što mi noge nisu ravne. Malo su savijene pa ih moram jako ispružiti i prići vrlo blizu klaviru da bih mogao svirati - kaže. Voli svirati jer je glazba puna različitih osjećaja, sreće, tuge i uzbuđenja. Uživa u sviranju teških dionica, osobito onih koje mu učitelj ne da svirati. Prvi put je zasvirao s dvije godine na prijateljevu rođendanu. Druga djeca su pjevala dječju pjesmicu, a on se nagnuo nad klavir i ponovio melodiju. Šest mjeseci poslije odsvirao je Beethovena. Ne ide u školu, nego uči kod kuće.
- Ono što druga djeca nauče u osam sati, on zapamti u pola sata. Kod kuće se može primiti područja koje ga baš u tom trenutku zanima. Može i lakše putovati i nastupati - kaže mama Chloe. Studira komponiranje glazbe u Los Angelesu, a jedanput na mjesec odlazi na lekcije na prestižnom šangajskom konzervatoriju.
- Vježbom do savršenstva. Ne želite valjda da vam Beethoven zvuči loše, to bi bilo nepoštovanje prema skladatelju - smatra Marc. Njegova majka vjeruje da će tek za nekoliko godina Marc moći rastegnuti prste dovoljno da odsvira Rahmanjinova jer njegove skladbe zahtijevaju punu skalu od osam nota.
- Ne, proći će puno manje. Moraju mi još samo malo narasti - inzistira Marc.

Najčitaniji članci