Obavijesti

News

Komentari 26

Mali pčelar Matija Jerman (8): Med koji proizvodim je najslađi

Mali pčelar Matija Jerman (8):  Med koji proizvodim je najslađi
9

Dječak Matija Jerman iz Svetog Ivana Zeline sudjelovao je i u 100-tinjak intervencija uklanjanja osa i stršljenova iz stanova. Recepturu za svoj med ne želi otkriti...

VIDEO

U prvom razredu se na sve ispite potpisivao kao Matija Jerman - pčelar, s osmijehom na licu nam govori Dražen (45), Matijin tata, koji je sina u svijet pčelarstva uveo još prije četiri godine.

Samozatajni Matija iz Goričice kraj Svetog Ivana Zeline sa samo osam i pol godina postao je najmlađi pčelar u Hrvatskoj.

On zna kako nastaje med, a, kako kaže, najslađi mu je upravo onaj koji proizvede sa svojim vrijednim pčelama.

- Skupljam šaš za dimilicu, znam otopiti vosak, uvoštiti okvir, vrcati med, razlikovati trutove, radilice i matice, ma sve znam - u jednom dahu nam nabraja mali Matija i ponosno dodaje kako su on i tata članovi Udruge pčelara Pčelinjak i zagrebačke Gradske pčelarske službe.

Sudjeluje na intervencijama uklanjanja pčela, osa i stršljena

- Volontiram na intervencijama uklanjanja pčela, osa i stršljena iz stanova, dvorišta, poslovnih prostora i gradskih površina - govori nam Matija te ističe kako je do sada sudjelovao u 100-tinjak intervencija.

U prosjeku mu za uklanjanje roja pčela i premještanje u pčelinjak trebaju i do dva i pol sata, ali kaže da je zadnje uklanjanje stršljena riješio potpuno samostalno, bez ičije pomoći za samo 20 minuta.

- Stršljeni su se nastanili u roleti iznad prozora, a ose u vratima garaže, no uspio sam - ushićeno kaže i priznaje kako je sa stršljenima najteže raditi, ali ih se ne boji.

Čim je ugledao pčele, zaljubio se u njih

Pčela se, kaže, nikad nije bojao jer čim ih je ugledao, zaljubio se u njih. Kako nam govori Matijin otac, razlike između njega i njegova vrijednog sina gotovo da i nema, osim po visini i godinama.

- Bez imalo straha ili poštede Matija obavi svaki posao - ponosno govori Dražen i ističe kako se ne smije dogoditi neka intervencija a da Matiju ne povede sa sobom.

- Jako voli ovaj posao i sve ga zanima - govori Dražen, koji u najboljoj godini uz pomoć vrijednog Matije proizvede i do 400 kilograma meda.

- Uz med proizvodimo i propolis te pelud ili cvjetni prah, a kad vidim svog Matiju, vrijednog kao pčelu, vjerujem da će naš obiteljski posao imati svijetlu budućnost - veselo je zaključio tata Dražen.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.