Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Mamiću, gdje si bio '91.? U privatizaciji, ali ne i u ratu

Mamić se poistovjećuje s Hrvatskom, a skriva svoju prošlost u klasičnoj maniri onih koji su jamili. O njemu nema ni traga u registrima branitelja...

Goran Jakuš
Video: Goran Jakuš
21 komentara

Iako se diči velikim hrvatstvom, o Zdravku Mamiću nema traga ni u registrima branitelja, ni u gradu Zagrebu, ni na razini države. U naponu snage, s 30-ak godina, bio je, navodno, u Narodnoj zaštiti, ali ni o tome nema pisanih tragova. No tih je godina, u najvećem jeku agresije na Hrvatsku, Zdravko Mamić sudjelovao u sumnjivoj privatizaciji bjelovarske drvne industrije Česma. Tvrtka je '91. imala 1218 zaposlenika. Mamić je od 1992. do kraja 1995. bio član Upravnog odbora Česme, a od tada do kraja 1999. član Nadzornog odbora. Bjelovarska krim-policija je u jesen 2000. utvrdila da je sumnjivim poslovanjem u tom poduzeću državni proračun oštećen za oko 14 milijuna kuna. Među nizom prozvanih našao se i Mamić koji je, utvrdila je istraga, nezakonito 1994. i 1995.  otkupljivao dionice s popustom od radnika, iako na to nije imao pravo. Nije to bila prva istraga u Česmi, ali sve dotadašnje su završile duboko u nečijim ladicama.  Krajem 2001. u Česmi su ostala 663 radnika. Županijska državna odvjetnica potvrdila je da su u srpnju '02. uputili istražni zahtjev protiv Mamića i ostalih. Sud je zahtjev odbio obrazloživši da se kupnja dionica provodila u skladu sa Zakonom o pretvorbi, koji oporba već dvije godine želi promijeniti. Tvrtka je danas u stečaju.  Mamić je 1993. postao direktorom HAŠK Građanskog (današnjeg Dinama). Otišao je godinu dana kasnije, navodno, zbog svađe s Ćirom Blaževićem. Kupio je većinski paket dionica Badela. Te je dionice zatim preprodao trgovcu oružja Ferdinandu Jukiću. U veljači 2000. klub je vratio naziv Dinamo. Direktor je postao Velimir Zajec, a Mamić njegov savjetnik. Zajeca je Mamić kasnije protjerao iz kluba 

HEP I DALJE SPONZORIRA DINAMO
Istup g. Mamića neće utjecati na odnose HEP-a i kluba Dinamo te i dalje planiramo sponzorski podržavati ovaj klub, rekao je Radomir Milišić iz HEP-a.
"VAŽNO JE SUPROSTAVITI SE TOM PONAŠANJU"
Osim nedopustivim uvredama upućenim na račun svih novinara i novinarki, svjedočili smo i nasilju nad ženama i njihovoj diskriminaciji, rekla je Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
IMAMO UGOVOR S DINAMOM NE MAMIĆEM
Zagrebački holding ima s Dinamom ugovor o zakupu reklamnog prostora. Za nas je Dinamo poslovni partner. Osuđujemo svako prostačko i necivilizirano ponašanje, pa tako i Mamićevo, rekao je Nenad Ivanković, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga d.o.o.
IZVIJESTIT ĆEMO MEĐUNARODNE INSTITUCIJE
Dajemo potpunu podršku kolegici Romani Eibl, njezinoj redakciji i Zboru sportskih novinara HND-a u svim akcijama koje poduzimaju da Mamić za napad bude primjereno kažnjen. Obavijestit ćemo i međunarodne institucije, kažu u HND-u.
PSIHOLOZI: MAMIĆ JE OBIČNI DIVLJAK!
Mamićev ispad govori o njegovu karakteru, a ne o mentalnom zdravlju, smatra psihologinja Mirjana Krizmanić.
- On je jedan neodgojeni divljak koji ni u jednoj civiliziranoj zemlji ne bi mogao obnašati nijednu javnu funkciju. Mogao bi raditi tek u nekakvom uredu da ga nitko ne vidi i ne čuje - rekla je Krizmanić. Napomenula je i da je problem u društvu koje je, kaže, poremećeno ako takvo nešto tolerira, a ovo Mamiću nije prvi put.
ZAGREB MAMIĆU DAJE 50 MILIJUNA KUNA?
Nogometnom klubu Dinamo Bandić svake godine isplati, procjenjuje se, oko 50 milijuna kuna kroz gradske donacije te reklamiranje Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice. Bandić tako podiže vrijednost nogometašima koji su formalno u agenciji Mamićeva sina. A sve to plaćaju građani, porezni obveznici...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message