News

Komentari 5

'Manje je ilegalnih migracija u 2021. i više uhićenih krijumčara'

'Manje je ilegalnih migracija u 2021. i više uhićenih krijumčara'

Radimo na poboljšavanju učinkovitosti što se tiče suzbijanja organiziranog krijumčarenja, prvenstveno ove godine imamo 31 posto više uhićenih krijumčara, rekao je za HTV ravnatelj policije Milina

Antiteroristička jedinica Lučko izvela je pokaznu vježbu uz dva nova navalna blindirana vozila opremljena najnovijom tehnologijom. Riječ je o prva dva ovakva primjerka u Europi. Njihovu spremnost za HTV komentirao je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. 

- Danas u prezentaciji vježbe vidjeli ste da je to puno veća operativno taktička sposobnost. Vidjeli ste da kada imamo ozbiljne sigurnosne događaje i prijetnje te se situacije puno lakše rješavaju u kombinaciji s drugom opremom i tehnikom te helikopterskom potporom - rekao je Milina. 

U vozilo stane 10 specijalaca, opremljena su spremnicima s komprimiranim zrakom koja služe stvaranju posebne atmosfere ukoliko dođe do prisutnosti štetnih kemikalija. 

- Ima autonomiju za kompletnu posadu u različitim situacijama, ali ima i cijeli niz funkcionalnosti, neke su danas pokazane. Ovo je veliki dobitak za hrvatsku policiju - objasnio je Milina.

Uskoro bi trebala stići i tri nova višenamjenska helikoptera.

- Zasigurno nije samo represija zadaća hrvatske policije,  mi također radimo u zaštiti i spašavanju života. Radimo helikoptersku pomoć tijekom sezone, posebno na dubrovačkom području. Ovi helikopteri, koji će biti dio sustava civilne zaštite, zasigurno će pomoći prvenstveno u zaštiti i spašavanju u različitim sigurnosnim i elementarnim nepogodama - rekao je. 

Preustroj interventne policije

- Već smo imali nekoliko funkcionalnih prilagodbi, to radimo u kontinuitetu. Radi se o objedinjavanju specijalnih policijskih postrojbi. To će doprinijeti bržem i efikasnijem odgovoru na određene sigurnosne događaje, ali će doprinijeti i boljoj operativnoj sposobnosti hrvatske policije - rekao je. 


Manje nezakonitih migracija, više uhićenih krijumčara

Specijalci se nalaze i na vanjskim granicama Europske unije, na granici Hrvatske i BiH.

- Brojevi što se tiče nezakonitih migracija su 34 posto manji, ove godine smo imali nešto više od 11 tisuća nezakonitih prelazaka. Svi rodovi hrvatske policije su uključeni. Radimo na poboljšavanju učinkovitosti što se tiče suzbijanja organiziranog krijumčarenja, prvenstveno ove godine imamo 31 posto više krijumčara, dakle 571 uhićen do današnjeg dana - rekao je.

I dalje se prati situacija u Afganistanu. Procjenjuje se da bi put Zapada moglo krenuti otprilike 3 do 4 milijuna izbjeglica.

- Pratimo stanje, hrvatski policajci su raspoređeni u nekoliko država u okviru FRONTEX-a. Za sada nema indikatora o povećanom pritisku, posebno na ruti prema nama. Ima pojačanog pritoka iz Bjelorusije. Stalno pojačavamo svoje kapacitete, što se tiče opremljenosti, posebno na granici s BiH - rekao je Milina. 

 

Najčitaniji članci