Obavijesti

News

Komentari 9

'Manje je važno hoću li ostati na funkciji, važna je reforma'

'Manje je važno hoću li ostati na funkciji, važna je reforma'
1

Ministrica obrazovanja kazala je da je za njih jnajvažnije da nema pomicanja krajnjeg roka za rezultate mature, što znači da nema utjecaja na upise na fakultete

VIDEO

Blaženka Divjak je u razgovoru za RTL govorila o štrajku i zahtjevu SDP-a za njezinim opozivom, donosi N1.

- Škole su se izjasnile i otprilike svaka treća škola kaže da još uvijek ima 16 nastavnih dana koje treba nadoknaditi. Ostali imaju manje, a određeni broj škola ne trebaju ništa nadoknaditi. U uputi smo poslali da je moguće produžiti nastavnu godinu do 26. lipnja za sve učenike, odnosno za završne razrede srednjih škola do 29. svibnja - kazala je ministrica.

'Najvažnije da Vlada plati sve dane u štrajku'

 - To je ono što škole mogu iskoristiti što se tiče produžetka same nastavne godine. Ostalo moraju rasporediti unutar školske godine. Za nas je najvažnije da nema pomicanja krajnjeg roka za rezultate mature, što znači da nema utjecaja na upise na fakultete. Cilj nam je da učenici dobiju zagarantirani broj nastavnih dana i zagarantirane ishoda učenja kako ne bi bili oštećeni - istaknula je Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Blaženka Divjak održala izvanrednu konferenciju za medije


Također je naglasila kako je najvažnije  da Vlada plati sve dane u štrajku, a, naravno, učitelji i nastavnici koji su štrajkali su u obvezi sve nadoknaditi tako da tu neće biti bitnih financijskih utjecaja, odnosno, obveza što se tiče plaćanja. Najvažnije je, dodala je, da isporuka prema učenicima bude u skladu sa zakonom, besprijekorna.

'Puno smo radili na vraćanju povjerenja u sustav'

 - Manje je važno hoću li ja do kraja mandata ostati na funkciji ministrice. Važnije je da je reforma u školama, da smo stvarno uveli i obaveznu informatiku, promijenili kurikulume, radili na edukaciji nastavnika, ušli u CERN, učitelji i nastavnici bit će službene osobe. Puno smo radili na vraćanju povjerenja u sustav. Primjerice, preko eliminiranja svih onih s lažnim diplomama i svjedodžbama. To je važno i to mora biti u fokusu."

SDP bi rušio ministricu Divjak, ali time bi joj samo pomogao
SDP bi rušio ministricu Divjak, ali time bi joj samo pomogao

Divjak se osvrnula i na SDP-ov zahtjev za njenim opozivom.

- SDP je konzistentan. Prvo je smanjio plaće učiteljima i nastavnicima kada su bili na vlasti, a sada žele smijeniti one koji su povećali plaće. Mislim da svoj posao radim u skladu sa svim onim najavama i razlozima zašto sam ušla u Vladu. Što se tiče cijelog ovog procesa, upravo mi je danas jedna profesorica iz Zadra poslala e-mail gdje je pisalo da uvijek prosječni napadaju one koji su bolji od njih - istaknula je.

Na pitanje je li premijer dok je bio štrajk zatražio njenu ostavku i je li razmišljala o ostavci, kazala je "ne i ne".

'Volje ima da se stvari nastave'

Zadovoljna je  svime što je pokrenuto u sektoru obrazovanja.

 - Kao što sam rekla, ja se dobro osjećam i kao sveučilišna profesorica, a sada sam zadovoljna sa svime onime što smo i pokrenuli i nastavljamo sada raditi i u sustavu odgoja i obrazovanja, a pred nama su i važne promjene u visokom obrazovanju i ne može se govoriti o strahu. Volje ima da se stvari nastave. Mi bez krucijalnih promjena i shvaćanja da odgoj, obrazovanje i znanost moraju biti u prvom planu sigurno ne možemo naprijed. I zato sam ja ovdje -  rekla je ministrica Divjak za RTL.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina