Obavijesti

News

Komentari 5

'Manje novaca za kohezijsku politiku za nas bi bilo pogubno'

'Manje novaca za kohezijsku politiku za nas bi bilo pogubno'
1

Europska komisija je za naredni proračun EU-a predložila smanjenje od 10 posto sredstava za kohezijsku politiku čiji je cilj smanjiti razlike u razvijenosti pojedinih regija EU

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzela se u četvrtak u Bruxellesu u razgovorima s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom da se u sljedećem europskom proračunu ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku za koje je Hrvatska posebno zainteresirana.

- Bilo je riječi o stanju u Hrvatskoj, ali također o višegodišnjem financijskom aranžmanu s obzirom da su u tijeku pregovori o tome. Hrvatska tu ima svoje interese koji se odnose na zadržavanje fondova u klasičnim politikama poput zajedničke poljoprivredne politike i kohezijske politike - rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon razgovora s čelnicima europskih institucija.

Europska komisija je za naredni proračun EU-a predložila smanjenje od 10 posto sredstava za kohezijsku politiku čiji je cilj smanjiti razlike u razvijenosti pojedinih regija Europske unije.

Cilj je postizanje gospodarskog rasta od pet posto godišnje
Cilj je postizanje gospodarskog rasta od pet posto godišnje

Grabar-Kitarović je istaknula da bi za Hrvatsku bilo pogubno podizanje nacionalnog udjela u projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova.

 - To bi bilo pogubno, pogotovo u nekim krajevima koji ni s ovim postotkom ne mogu sufinancirati projekte - rekla je predsjednica.
 Europska komisija je u svom prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. predložila da se nacionalni udio u sufinanciranju projekata podigne sa sadašnjih 15 na 30 posto. Protiv toga prijedloga izjasnila se većina članica srednje i istočne Europe.

Predsjednica je rekla da je sa svojim sugovornicima razgovarala i o Inicijativi triju mora.

- Potpuna potpora i jednog i drugog predsjednika, posebno projektima jer je Inicijativa usmjerena na koheziju europskog prostora i promicanje europskih ideja i vrijednosti - rekla je.

Pričalo se i o arbitraži sa Slovenijom 

Grabar-Kitarović je s Junckerom razgovarala i o predstojećem summitu EU-Kina, koji se održava 9. travnja s obzirom na činjenicu sve veće nazočnosti Kine na europskom prostoru.

Na pitanje je li bilo riječi o arbitraži sa Slovenijom, predsjednica je rekla da je ta tema kratko dotaknuta i da je Junckeru izrazila nezadovoljstvo zbog izjava nekih članova Komisije o tom pitanju.

- Rekla sam predsjedniku Junckeru da neka mišljenja, neke izjave koje dolaze iz Komisije od nekih njezinih članova ne idu ka tome da se postigne bilateralni sporazum između Slovenije i Hrvatske i da bi bilo dobro ustručavati se od takvih izjava. Ne mislim na njega osobno (Junckera), nego na neke druge - rekla je predsjednica.

Predsjednica: Izborila sam se za poziciju i u životu i u politici
Predsjednica: Izborila sam se za poziciju i u životu i u politici

 Bilo je riječi o proširenju EU-a te o stanju u BiH.

- Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija - rekla je. Što se tiče BiH, rekla je da sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni izborni zakon.

Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo  u inzistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji - rekla je.

Kolinda osniva radnu skupinu za fiskalnu decentralizaciju
Kolinda osniva radnu skupinu za fiskalnu decentralizaciju

Grabar-Kitarović je prije sastanka s Junckerom i Tuskom, sudjelovala na raspravi o položaju žena u Europskom parlamentu, gdje je bila glavna govornica.

Na sastanku se sudionicima kratko obratio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitrios Papadimoulis. Govor je održala i povjerenica Europske komisije za pravosuđe, potrošače i spolnu ravnopravnost Vera Jourova.

 

Na upit je li zadovoljna svojim sudjelovanjem na konferenciji, predsjednica je odgovorila potvrdno.

- Zadovoljna sam, međutim to su pitanje o kojima moramo govoriti svakoga dana, a ne samo uoči ili oko 8. ožujka - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke