Obavijesti

News

Komentari 60

Maras najavio 4 tisuće radnih mjesta u sljedeće dvije godine

Maras najavio 4 tisuće radnih mjesta u sljedeće dvije godine
8

Prvi natječaji kreću u travnju, a sredstva bi trebala biti realizirana do srpnja. Kad uđemo u EU Poduzetnički impuls vrijedit će preko 700 milijuna kuna, tvrdi ministar

VIDEO

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je Poduzetnički impuls. U ambiciozan plan poticanja poduzetništva i obrta Vlada iz proračuna ulaže 376,5 milijuna kuna u sljedeće dvije godine. To bi trebalo osigurati 4000 novih radnih mjesta te održati 1000 radnih mjesta, a sva uložena sredstva trebala bi se vratiti u roku od tri godine. Plan se odnosi na poticanje malog i srednjeg poduzetništva, a uključuje konkurentno poduzetništvo, povoljno financiranje i jamstva, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja te EU programe i projekte.

U konkurentno poduzetništvo ulaže se 115 milijuna kuna i riječ je o 15 projekata.

- Želi se poticati pametan, održiv i uključiv rast malog i srednjeg poduzetništva u cilju stvaranja novih radnih mjesta - rekao je ministar Maras. Povoljno financiranje i jamstva uključuju državne potpore u obliku subvencija kamata, kreditne programe Hrvatske banke za obnovu i razvitak, fondove za gospodarsku suradnju te povećanje jamstvenog fonda HAMAG-a. 

Ukupna vrijednost bi bila 113,4 milijuna kuna što se tiče povoljnog financiranja jamstva. Obrazovanje za poduzetništvo i obrt sadrži sedam projekata i ukupno vrijedi 18 milijuna kuna. Unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture se odnosi na dva projekta vrijedna 56,5 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji poduzetničkih zona i poticajima za djelatnosti poduzetničkih potpornih institucija. Što se tiče projekata EU, do kraja ove godine trebalo bi ih biti 10 te dvije "grand sheme" u ukupnoj vrijednosti od 26,8 milijuna eura. 

Uz povećanje radnih mjesta očekivani rezultati Poduzetničkog impulsa su nove i unaprjeđenije tehnologije, novi i poboljšani proizvod i usluge, zaštita industrijskog vlasništva... Projekt potiče i poticaje namijenjene mladima. Prve objave natječaja kreću u travnju, rekao je ministar, a sredstva bi trebala biti realizirana do srpnja ove godine. 

- Poduzetnički impuls vrijedit će preko 700 milijuna kuna kad uđemo u Europsku uniju - najavio je ministar. 

- Gdje se ne radi o strateškim tvrtkama i gdje postoji mogućnost razvoja tržišta te novih zapošljavanja podržavam privatizaciju - rekao je Maras na pitanje novinara da komentira privatizaciju Petrokemije. Dodaje kako smatra da je privatizacija zastala prije pet godina i da bi se trebala ponovno pokrenuti. Istaknuo je i kako s kolegama radi na pripremi novog Zakona o obrtu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.