Obavijesti

News

Komentari 94

Marić o oprostu duga: Probat ćemo naći sustavno rješenje

Marić o oprostu duga: Probat ćemo naći sustavno rješenje
1

Zagovarat ćemo jedno sustavno rješenje. O detaljima je još prerano govoriti. Rok je ova godina, u nekom ćemo trenutku podvući crtu s određenim datumom, kaže Marić

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je istaknuo da će se do 1. travnja razriješiti problematika vezana oko potpisivanja ugovora o isporuci plina između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Ine o isporuci plina kućanstvima.

"Treba analizirati, možda smo malo požurili s ocjenom  da je to štetno. Dajte nam još par dana, do 1.4 će sve biti poznato, kazao je ministar.

Na upit novinara kako će prisiliti Nadzorni odbor da odobri Upravi potpisivanje tog ugovora, Marić je rekao: "Nema nikakvih prisila, sve je u okviru i propisa i akata".

Osvrnuo se i na to je li taj ugovor potencijalno štetan za HEP, kazavši da izračune i realizacije iz HEP-a treba uzeti u obzir i analizirati.

"Ali mislim da smo malo požurili s time da je to možda nešto štetno. Dajte nam još par dana, sve će se vidjeti do 1. travnja", naveo je Marić.

Vrdoljak: Ovo je rezultat potkapacitiranosti

- Ova situacija je rezultat ozbiljne potkapacitiranosti kadrova koji nisu niti znali, niti mogli pratiti događanja na tržištu i onda su se doveli u situaciju da stvaraju ekstra profit INA-i koju žele kupiti i gubitke u HEP-u koji žele ponuditi građanima Hrvatske. Ili je u pitanju potpuno ne znanje, što mislim da je istina, ili je neki deal s Mađarima, u što ne želim vjerovati – poručio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS- a. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar financija Zdravko Marić ispred Banskih dvora objašnjava najavljen otpis dugova građanima Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Wednesday, March 22, 2017

Kada je riječ o oprostu duga građanima, ministar kaže da će Vlada na tome raditi u narednim mjesecima te da traže sustavno i cjelovito rješenje, koje bi trebali donijeti ove godine.

"To je jedna od stvari na kojima radimo. Rekli smo da ćemo se baviti problematikom blokiranih i probati naći jedno sustavno rješenje. Sigurno možete računati da ćemo uključiti struku i sve raspoložive resurse kako bismo riješili problem. Govorimo o 328 tisuća naših građana, naravno da tu ima jako različitih elemenata i sudbina. Ukupni dug od preko 41 milijardu kuna sigurno nije jedinstven i jednostavan. Država je tu čak i relativno i apsolutno manji dio u cijelom kvantumu. O detaljima je još prerano govoriti. Rok je ova godina, u nekom ćemo trenutku podvući crtu s određenim datumom. Dobar dio tih ljudi sigurno nije svojom krivnjom došao u takve probleme", kazao je Marić dodajući kako žele spriječiti novo kumuliranje duga.

"Ima još puno posla. Ne želimo ad hoc rješenje. Sigurno ćemo na tom poslu raditi po sličnom principu kao što smo radili i poreznu reformu, dakle oformiti jedno tijelo, uključiti struku, čuti različita mišljenja i sigurno tražiti jedno sustavno rješenje", dodaje.

Rekao je i da će se o tome razgovarati i s Bruxellesom.

"Uvijek kada govorimo o problematici blokiranih, uvijek je pitanje i kakva je poruka i koje su reperkusije. Znate da ja kao ministar financija i po pitanju poreznih i svih ostalih obveznih davanja prema državi imam nultu stopu tolerancije prema bilo kakvim evazijama, poreznim prijevarama i slično", istaknuo je. 

Komentirajući situaciju u Agrokoru, Marić je ponovio da nikome neće biti na teret.

"Rekao sam jasno, stojim pri tome. Agrokor je veliki sustav koji ima značajne implikacije na gospodarstvo i društvo, sigurno da Vlada mora u svom punom angažmanu biti predana tom poslu, ja neću nikome stvarati teret", rekao je Marić.

Na upit je li plan Sberbanke za rješavanje situacije u Agrokoru u skladu s onim što želi Hrvatska i dobavljači tog koncerna, istaknuo je da nije upoznat sa svim detaljima u ovom trenutku.

"Ali dobro ste napomenuli ovaj zadnji element, a i sami smo iz Vlade nekoliko puta rekli da u ovom kratkom roku najveći naglasak u rješavanju problematike treba biti iz perspektive dobavljača i zaposlenika", zaključio je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu