Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

'Nogomet je danas najbitnija tema, ali moramo i o porezima'

Činimo sve da smanjimo poreze i taj teret i za građane i za poduzetnike. Da se sve to olakša, kazao je Marić te dodao da se porezi smanjuju već dvije godine, a u interesu im je smanjivati ih i treću godinu zaredom

55 komentara

Ako nisam na stadionu, a više volim biti tamo, onda sam doma. Volim okupljanja, ali važne utakmice volim odgledati doma, gdje mogu bolje pratiti i analizirati, komentirao je ministar financija Zdravko Marić sinoćnju nogometnu utakmicu prije početka konferencije o budućnosti poreznog i mirovinskog sustava u Westinu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Čini se da je danas nogomet ipak najbitnija tema, no ipak moramo razgovarati i o porezima - rekao je dalje. 

- Koliko god mi poreza imali i poreznih oblika, činimo sve da smanjimo poreze i taj teret i za građane i za poduzetnike. Da se sve to olakša - istaknuo je Marić te dodao da se porezi smanjuju već dvije godine, a kako im je u interesu smanjivati ih i treću godinu zaredom. 

Na pitanje što će točno sadržavati novi paket poreznih reformi, Marić je odgovorio kako ne može još govoriti o detaljima, jer ih prvo treba usuglasiti s Vladom, koalicijskim partnerima, a potom i stručnjacima. 

- Mi gledamo cjelokupni porezni sustav i tako pokušavamo zahvatiti što je mogući širi krug ljudi - objasnio je. 

"I dalje ćemo rasterećivati administraciju" 

Ministar Marić je održao i prezentaciju na temu "Kakav porezni sustav trebamo?"

- Kakav trebamo? Trebamo četiri osnova postulata koje smo doveli 2016. Jedna napomena: Nije namjera vraćanje u prošlost, ali vraćamo se jer stvari moramo gledati u cjelokupnom obujmu. Nastojim se obujmiti sve i ne izostaviti neki segment. To je bio princip kad smo krenuli raditi na tome. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Istaknuo je kako se porezni sustav ne može gledati samo u okviru RH, nego se moramo staviti u "međunarodni kontekst i gledati jesmo li ili nismo konkurentni u odnosu na zemlje regije".

To je prvi od četiri postulata očekivanja, "prihvatljivo porezno rasterećenje".  Druga dva, za koja Marić ističe da su jedni od glavnih načina da reforma profunkcionira, su pravna sigurnost i stabilnost. 

- Upravo ta spomenuta stabilnost je jedan od elemenata kojim smo se vodili. Prečeste izmjene promjena nemali broj puta dovedu do nestabilnosti. Zato se često odgađaju neki poduhvati - istaknuo je Marić. 

Četvrti postulat je načelo jednostavnosti. 

-Ako želimo da se ispune prethodna tri načela, porezni sustav mora biti jednostavan - kazao je. 

- Verujem da su namjere svih mojih prethodnika koji su uvodili brojne olakšice, bili dobri. No iz perspektive poreznog sustava, mi smo detektirali velik sustav poreznih izdataka - rekao je. 

Kao još jedan problem dosadašnjeg poreznog sustava, Marić je istaknuo prečesto mijenjanje samog sustava u samo jednom mandatu vlasti. Često su to bile izmjene koje su jedne s drugima bile u koliziji, zbog čega su se, ističe Marić, brojni građani koji u poduzećima rade upravo s porezima, prečesto susretali sa zbunjujućim promjenama. 

Marić je dao i primjer jednog od prvih izazova s kojima se susreo kada je postao ministar. Naime, središnji i područni ured porezne uprave imali su dva različita, skoro oprečna mišljenja o istom predmetu. 

- Kada proanalizirate, jedno i drugo mišljenje valja, jedno i drugo ima uporište u zakonu. No zbog nedorečenosti samog zakona mogla su biti dostupna i različita njegova tumačenja - objasnio je ministar. 

Najavio da će u nastavku porezne reforme pokušavati i dalje rasteretiti administraciju, što je naveo kao jedan od velikih postignuća porezne reforme od 2016. godine. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message