Obavijesti

News

Komentari 20

Marina je za mještane heroj poplave: 'Kucala sam svima na vrata da se spase na vrijeme'

Marina je za mještane heroj poplave: 'Kucala sam svima na vrata da se spase na vrijeme'
6

Marina Žmauc (60), predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Drenje Brdovečko, koordinirala je obranu mjesta od nabujale rijeke Save. Zahvalna je mještanima što su bili složni i na kraju zajedno spasili selo

VIDEO

U cijeloj toj katastrofi nađe se i divnih trenutaka. Za mene je to bio jedan vezan uz trudnicu koju smo spasili. Inače je strankinja, a udala se tu za našega čovjeka. Gledala sam je nakon spašavanja onako trudnu i uplašenu te joj rekla kako sad kad zna gdje je došla, vjerojatno namjerava zauvijek pobjeći odavde. Rekla je: 'Nema šanse, ja ostajem'. Ugrijala mi je srce svojim riječima, rekla je Marina Žmauc (60), predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Drenje Brdovečko. Za mještane - šefica sela.

I upravo su nas oni uputili na Marinu jučer kad smo obišli kraj koji je stradao u poplavama. Neki su komentirali kako je bila sjajna i sve držala pod kontrolom te dobro sve iskoordinirala kad je bilo najteže. Posjetili smo je u njezinoj kući u Drenju. Zatekli smo je kako vješto baca teške vreće s pijeskom pred kuću. Naime, jučer se u Brdovcu voda povukla i cijeli se kraj već prilično posušio. Vreće kojima su se mještani branili od poplave tijekom vikenda sad je trebalo iznijeti pred kuće kako bi ih komunalci mogli pokupiti i odnijeti.

Pomagala starijima

- Ma kakav heroj poplave, to mi je bila dužnost, ali i čast pomagati sugrađanima. Tu smo jedni za druge - prokomentirala je odmah na početku Marina epitete koje su joj neki od mještana dali.

Priznala je, ipak, da je situacija bila dramatična i da su se svi zajedno naradili. Prvu obavijest da se u njenom kraju sprema nepogoda dobila je na mail dok je bila u Zagrebu. Bilo je to u petak. Odmah je otišla biciklom na vlak, koji je pak zapeo na Zapadnom kolodvoru. Marina nije mogla čekati.

- Odjurila sam doma biciklom i čim sam došla, stavila sam objavu na Facebooku neka se svi pripreme na najgore te prenijela riječi načelnika općine da bi situacija mogla biti slična onoj katastrofalnoj iz 2010. godine. Znajući kako nemaju svi društvene mreže, uputila sam se k starijim mještanima i kucala od kuće do kuće kako bih ih o svemu obavijestila. Rekla sam im i neka prenose vijest dalje za slučaj da ne stignem sve obići - rekla je Marina.

Svoju je kuću zadnju osigurala.

Pomogli migrantima

- Svojim sam roditeljima koji imaju više od 80 godina rekla: 'Slušajte, ako voda počne nadirati, popnite se na kat. Ja ovaj put moram spašavati selo' - dodala je Marina.

Ubrzo se spojila s vatrogascima i ostalim službama te je s njima počela dijeliti vreće s pijeskom. Do navečer su sve podijelili. Cijelu noć su svi u kućama čekali što će biti s vodenom bujicom. Rano ujutro Marina je dobila dojavu da su u visokoj vodi kraj kapelice pronašli tri mlada Afganistanca. Požurila je na mjesto događaja gdje su ih spašavali vatrogasci i policajci s dronom i čamcem.

- Njihovo je stanje bilo euforično kad su vidjeli da im se približavamo, vjerujem da su u nama vidjeli zadnju slamku spasa iz nabujale vode. Zahvalan sam što se sve tako završilo i što smo svi zajedno iz ove situacije izašli neozlijeđeni - rekao je policajac Marijan iz Policijske postaje Zaprešić, prenosi PU zagrebačka.

Bili su promrzli i prebacili su ih u bolnicu.

Tako je obrana kraja zapravo i počela. Voda se počela izlijevati i Marinin je kraj potopljen. Najviše je na udaru bila kuća bračnog para s trudnom ženom. I njih su uspjeli evakuirati te još dvije žene. Smjestili su ih u općinsku kuću na sigurno.

- Želim pohvaliti sve svoje mještane. Unatoč svim svađama koje se nekad jave, u ovoj smo situaciji svi bili kao jedno i svi su se maksimalno trudili ne samo da obrane svoje kuće, nego i da pomognu drugima. Spasili smo sve kuće osim jednog podrumskog stana. Razočarana sam jedino što nikako da se ozbiljno pristupi gradnji nasipa koji čekamo godinama. Tako smo i ove godine dobili brojna obećanja, ali teško je u njih povjerovati - rekla je ova hrabra žena. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.