News

Komentari 122

'Mario Lemešić je bezopasan, ne može prenijeti virus HIV-a'

'Mario Lemešić je bezopasan, ne može prenijeti virus HIV-a'

U četvrtak u Gradskoj vijećnici u Bjelovaru, stručnjaci su govorili o slučaju zaraženog kuhara bjelovarske Osnovne škole koji je već godinama na bolovanju jer ga roditelji ne žele blizu svoje djece

Mario Lemešić, HIV pozitivna osoba ne može prenijeti virus socijalnim kontaktom. Stoga je razumljiva i legitimna borba da se vrati na radno mjesto kuhara u bjelovarskoj Osnovnoj školi, zaključak je najeminentnijih stručnjaka i liječničke elite koji su u četvrtak u Gradskoj vijećnici govorili o toj, kod nas još uvijek tabu temi. On je bezopasan kao mogući prijenosnik, posebice iz razloga što je njegova viremija u krvi nemjerljiva. 

- HIV se prenosi spolnim putem preko tjelesnih tekućina koje su u dodiru sa sluznicom. Zatim s majke na dijete i direktnim unosom virusa u krv, a to je kod dijeljenja pribora za injektiranjem druge u krvi. Ili transfuzijom, ali je to značajno smanjeno obzirom na testiranja koja se provode kod osoba koje daju krv - kazala nam je dr. Tatjana Nemet Blažić, voditeljica registra za HIV /AIDS, pri Referentnom centru Ministarstva zdravstva.

Rekla je da socijalnim kontaktom ne postoje mogućnosti prijenosa na drugu osobu. Kao što je druženje u radnoj okolini, druženje, grljenje, razgovori, vožnja u javnom prijevozu i ostali uobičajeni socijalni kontakti ne mogu dovesti do širenja virusa. Kao ni korištenjem zajedničkog pribora za jelo. 

POGLEDAJTE GALERIJU:

- Osoba koja radi kao kuhar ne predstavlja svojim profesionalnim radom rizik za druge osobe - pojasnila je dr. Nemet Blažić, a to su potvrdili i ostali govornici.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje zabilježi 95 novo oboljelih osoba od HIV infekcije. Do sada je kod 1500 osoba dijagnosticirana infekcija HIV-om.

Podsjećamo da je Mario Lemešić radio kao kuhar, dok bivši gradonačelnik nije svoje saznanje da je on HIV pozitivna osoba prenio ravnateljici škole, a što po zakonu nije imao pravu, i tada je ta priča došla do roditelja koji su tražili da se Mario Lemešić, makne iz školske kuhinje. On je već godinama na bolovanju i čeka povratak na radno mjesto od 2013. godine. 


 

Najčitaniji članci