Obavijesti

News

Komentari 122

'Mario Lemešić je bezopasan, ne može prenijeti virus HIV-a'

'Mario Lemešić je bezopasan, ne može prenijeti virus HIV-a'
14

U četvrtak u Gradskoj vijećnici u Bjelovaru, stručnjaci su govorili o slučaju zaraženog kuhara bjelovarske Osnovne škole koji je već godinama na bolovanju jer ga roditelji ne žele blizu svoje djece

VIDEO

Mario Lemešić, HIV pozitivna osoba ne može prenijeti virus socijalnim kontaktom. Stoga je razumljiva i legitimna borba da se vrati na radno mjesto kuhara u bjelovarskoj Osnovnoj školi, zaključak je najeminentnijih stručnjaka i liječničke elite koji su u četvrtak u Gradskoj vijećnici govorili o toj, kod nas još uvijek tabu temi. On je bezopasan kao mogući prijenosnik, posebice iz razloga što je njegova viremija u krvi nemjerljiva. 

- HIV se prenosi spolnim putem preko tjelesnih tekućina koje su u dodiru sa sluznicom. Zatim s majke na dijete i direktnim unosom virusa u krv, a to je kod dijeljenja pribora za injektiranjem druge u krvi. Ili transfuzijom, ali je to značajno smanjeno obzirom na testiranja koja se provode kod osoba koje daju krv - kazala nam je dr. Tatjana Nemet Blažić, voditeljica registra za HIV /AIDS, pri Referentnom centru Ministarstva zdravstva.

Ispovijest Bjelovarca: Da, imam HIV, ali ne morate me se bojati
Ispovijest Bjelovarca: Da, imam HIV, ali ne morate me se bojati

Rekla je da socijalnim kontaktom ne postoje mogućnosti prijenosa na drugu osobu. Kao što je druženje u radnoj okolini, druženje, grljenje, razgovori, vožnja u javnom prijevozu i ostali uobičajeni socijalni kontakti ne mogu dovesti do širenja virusa. Kao ni korištenjem zajedničkog pribora za jelo. 

POGLEDAJTE GALERIJU:

hiv hiv hiv
14
| Foto: Damir Spehar/PIXSELL/privatna arhiva

- Osoba koja radi kao kuhar ne predstavlja svojim profesionalnim radom rizik za druge osobe - pojasnila je dr. Nemet Blažić, a to su potvrdili i ostali govornici.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje zabilježi 95 novo oboljelih osoba od HIV infekcije. Do sada je kod 1500 osoba dijagnosticirana infekcija HIV-om.

Podsjećamo da je Mario Lemešić radio kao kuhar, dok bivši gradonačelnik nije svoje saznanje da je on HIV pozitivna osoba prenio ravnateljici škole, a što po zakonu nije imao pravu, i tada je ta priča došla do roditelja koji su tražili da se Mario Lemešić, makne iz školske kuhinje. On je već godinama na bolovanju i čeka povratak na radno mjesto od 2013. godine. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.