Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Marjan nekad i sad: Snimke prikazuju drastične promjene

Predsjednik Radne skupine za Marjan kaže kako su radovi na Marjanu gotovi. Google je objavio nove snimke iz zraka na kojima se vidi kolika je površina posječena.

Foto: Dalmacija danas
48 komentara

Google je izbacio novi set zračnih snimki koje pokrivaju Split, piše Dalmacija Danas. Na njima se jasno vidi što se dogodilo posljednjih mjeseci s Marjanom i koliko je sječa zbog potkornjaka utjecala na izgled ove park-šume.

Evo kako šuma izgleda prije i nakon prve faze sanacije: 

Prije:

Foto: Dalmacija danas

Poslije:

Foto: Dalmacija danas

Gotova prva faza

U međuvremenu, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara izvijestio je vijećnike na gradskoj sjednici o sanaciji marjanske šume nakon najezde potkornjaka.

Split: Radnici Park ??ume Marjan ukljanjaju oboljela stabla SJEČA STABALA 'Činimo sve kako bismo spasili Marjan, ostalo je politiziranje'

Nenad Ružić, predsjednik Radne skupine za Marjan, otkrio je detalje prve faze sanacije.

– Mogu reći da su radovi na Marjanu gotovi. Sve je posječeno što je trebalo posjeći! Sada nas očekuje monitoring, promatranje stanja. Potkornjak je u većini predjela u drastičnom padu, ponegdje ga još ima. Nakon ljeta, kada se potkornjak primiri, vidjet ćemo stvarno stanje. Tehnički gledano, tvrtka Matima je uspostavila 90 žičanih linija. Toliko je bilo potrebno da se stigne do svakog stabla. Uklonjeno je 12.790 kubika drvne mase ili 38 tisuća stabala i to suhih i zaraženih. Osim Matime, bile su uključene i gradske službe i tvrtke – rekao je Ružić.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message