Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

'Činimo sve kako bismo spasili Marjan, ostalo je politiziranje'

Podsjetimo, nakon što je odlučeno da se krene u sanaciju Marjana, što znači sječu i odvoženje oko trećine stabala, otprilike njih 20.000, krenule su i kaznene prijave

Split: Radnici Park ??ume Marjan ukljanjaju oboljela stabla
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
15 komentara

Smatram da će Marjan nakon ove sanacije ‘procvjetati’. Situacija na terenu je odlična, sve ide po planu i prema pravilima struke. Poštuju se sve zakonske smjernice, vodi se evidencija, a tu je i nadzor koji provodi Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan. Uskoro dolaze i ovlašteni neovisni nadziratelji, rekao nam je Nenad Ružić, koordinator akcije spašavanja Park šume Marjan.

Podsjetimo, nakon što je odlučeno da se krene u sanaciju Marjana, što znači sječu i odvoženje oko trećine stabala, otprilike njih 20.000, krenule su i kaznene prijave. Dio aktivista tvrdi da se na Marjanu siječe i zdravo drveće. Tako su odnedavno na terenu i DORH-ovi istražitelji koji provode izvide, a prema nekim informacijama, posječeno je više od tisuću zdravih stabala.

- Budite sigurni da činimo sve da se Marjan spasi i nije vrijeme za politiziranje. Stručne službe rade svoje posao, a ovdje se nepošteno spominju muljanje i laganje. Treba izaći na teren, svaka informacija je dostupna - rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na sjednici gradskog vijeća.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sve je počelo kad je prošle godine zaključeno da će potkornjak ili američki cvrčak pojesti splitsku park šumu. Naime, potkornjak uništava stablo tako da izbuši koru drveta, nastani se i razmnožava ispod nje. Nakon što se izlegu, roditelji nastave bušiti koru da osiguraju životni prostor za svoje nasljednike i tako dalje. Marjan je idealno stanište za tu opaku bubu jer one najčešće napadaju staro drveće, kakvog na Marjanu ima u izobilju. Trenutačno stanje na Marjanu provjerili smo prošle subote u volonterskoj akciji čišćenja park šume. Mnogi smatraju da je Marjan prekrasan i prozračan, zapravo nikad ljepši.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message