Obavijesti

News

Komentari 37

Markotić: 'Zabrinjava me porast oboljelih, možda ćemo na nekim mjestima morati pojačati mjere'

Markotić: 'Zabrinjava me porast oboljelih, možda ćemo na nekim mjestima morati pojačati mjere'

Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere, rekla je Alemka Markotić pa najavila da će se lijek protiv ebole Remdesivir koristiti i kod nas

VIDEO

Današnja gošća Dnevnika Nove TV bila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako naći svoje biračko mjesto

Pokretanje videa...

Kako naci svoje biračko mjesto 01:09

Članica Stožera civilne zaštite odgovorila je na pitanja hoće li se zbog ovog porasta broja zaraženih postrožiti mjere, je li situacija s korona virusom pod kontrolom i kada možemo očekivati pad broja zaraženih.

Hrvatska si ne može dopustiti novo zatvaranje pa će, poučena prijašnjim iskustvom i s puno više saznanja o korona virusu, morati pronaći suživot s virusom kroz propisane mjere koje su trenutno na snazi.

- Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila - rekla je Markotić te dodala jednu bitnu razliku u odnosu na prvi val:

- S druge strane, toplije je, prozračno i sve je otvoreno i moguće je lakše stvari kontrolirati nego što je to bilo usred zime kad su svi bili u zatvorenom.

Zagreb: Građani lakše podnose vrućine u gradskim parkovima

Stručnjaci još pokušavaju otkriti kako se virus ponaša, tj. mijenja li karakteristike i na koji način. Ono što se zna jest da su svi trenutno zaraženi pod kontrolom, no bitno je vidjeti u kojem smjeru će ići.

U Hrvatskoj od jučer zaraženo još 86 ljudi, jedan čovjek umro
U Hrvatskoj od jučer zaraženo još 86 ljudi, jedan čovjek umro

- Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U samim simptomima nema nekih drugačijih stvari. Ono što pratimo je da, ako gledamo grad Zagreb u kojemu je najveći broj pozitivnih, za sada je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor. To je u skladu s onim što smo imali cijelo vrijeme - dodala je Markotić i nadovezala se:

- Očekivati je, s obzirom na to da ovo povećanje potraje dva tjedna, da ćemo vidjeti sad ove novooboljele, u kojem će smjeru ići. Nadam se da će sve biti pod kontrolom i da ćemo sve, kao i prvi put, držati i mi kliničari i epidemiolozi, pod kontrolom.

Moguće postrožavanje mjera

Ono što sve zanima je moguće uvođenje strožih mjera. Markotić ističe da će se to biti tamo gdje se pojavi lokalno žarište kako ne bi došlo do većeg proboja.

Pula: Građani se uglavnom pridržavaju zaštinih mjera

- Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere - rekla je pa najavila da će se lijek protiv ebole Remdesivir koristiti i kod nas:

- Po prvim ispitivanjima je dobio, prvo u Americi, onda i u EU, dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu gdje određene koristi ima od tog lijeka. Ne da bismo rekli kako je to nešto spektakularno, ali bi mogao pomoći u određenim situacijama

Zabrinjava ju rast novih slučajeva

Zabrinjava je rast broja novozaraženih u susjednim zemljama, kao i rast novih slučajeva bilo gdje u svijetu.

- Dolaze ljudi, puno je naših državljana, a oni mogu dolaziti. Dolazili su i prije. Situacija je bila ipak s većim brojem slučajeva, dok je Hrvatska imala jedan ili ni jedan slučajeva. Ono što je važno je da se svi pridržavaju mjera. Većinom je zaraza unesena preko naših državljana koji su bili u drugim zemljama u posjeti pa se vratili sa zarazom - istaknula je i dodala da do sada nije identificirano da su državljani Hrvatske bili izvori zaraze u drugim zemljama.

Slavonski Brod: Na graničnom prijelazu s BiH nema većih gužvi i čekanja

- Ako su bili u područjima gdje bi moglo biti više zaraženih slučajeva, neka budu oprezniji i neka se ne kreću previše među drugima, pogovoto među rizičnim skupinama - poručila je Markotić.

Za izbore građanima poručuje pridržavanje mjera objavljenih na web stranicama DIP-a.

Zagrepčani, pripazite! Korona i potres nekima su promijenili biračka mjesta. Evo gdje glasate
Zagrepčani, pripazite! Korona i potres nekima su promijenili biračka mjesta. Evo gdje glasate

- Staviti masku na lice, držati distancu, dezinficirati ruke, biti strpljiv, čuvati ljude unutra i sebe i bit će sve u redu - zaključila je.Markotić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.