Obavijesti

News

Komentari 0

Masakr u Christchurchu: Istraga otkrila niz propusta, tragedija ipak nije mogla biti spriječena

Masakr u Christchurchu: Istraga otkrila niz propusta, tragedija ipak nije mogla biti spriječena

Istraga o masakru u novozelandskom gradu Christchurchu iz 2019. otkrila je niz propusta, no zaključila je kako se tragedija nije mogla spriječiti, prenosi u utorak BBC.

Istraga je pokrenuta nakon što je bijeli suprenacist Brenton Tarrant u ožujku 2019. ubio 51 ljudi u dvije džamije. 

Pokazalo se da je uspio skupiti ogromnu količinu oružja, a da vlasti nisu propisno provjeravale dozvole za naoružanje. Istraga zaključuje kako su vlasti bile previše fokusirane na islamistički terorizam, piše BBC. 

No i da su ti koraci bili uspješniji australski državljanin, ranije ove godine osuđen na doživotni zatvor, opet bi uspio provesti napad, zaključak je istrage. 

Policija je nakon masakra saznala da je Tarrant pretjerano koristio steroide, da je primljen u bolnicu nakon što se slučajno nastrijelio te da se je posjećivao krajnje desne internetske stranice, no istražitelji smatraju kako to ne bi bilo dovoljno za predviđanje napada. 

„Povjerenstvo nije utvrdilo propuste vladinih agencija koji bi omogućili teroristički plan i otkrili pripremu za napad“, rekla je novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon objave izvješća. 

Čeka se presuda Tarrantu: Ubio 51 čovjeka, htio zapaliti džamije
Čeka se presuda Tarrantu: Ubio  51 čovjeka, htio zapaliti džamije

„No izvučene su mnoge pouke koje trebamo uzeti u obzir, a značajna područja trebaju promjene“. 

Naglasila je pogreške u izdavanju dozvola za oružje i „neprimjerenu usredotočenost“ na prijetnju islamista, pa se ispričala u ime vlade. 

U izvješću se vladi iznosi niz preporuka za jačanje sigurnosnog sustava, poput uspostavljanja nove obavještajne i sigurnosne agencije te da policija bolje reagira na zločine iz mržnje. Vlada planira otvoriti i ministarstvo te studij etničkih zajednica, prenosi BBC. 

Imam napadnute džamije Al Noor rekao je kako izvješće potvrđuje da su vlasti bile suviše sumnjičave prema islamskoj zajednici umjesto da su ju štitile, pa dodao da se preporuke povjerenstva sada trebaju iskoristiti za ponovnu izgradnju povjerenja između policije i muslimana.