Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Maturanti, ponedjeljak vam je zadnji rok za prijavu mature

Želite li na ispite u ljetnom roku, pazite da ne propustite prijaviti se. Rok vrijedi i za one koji su ranije završili srednju školu, a nisu položili državnu maturu i žele studirati

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Rokovi su pri kraju, a najvredniji su se maturanti već počeli pripremati za “ispit zrelosti”. Državna se matura u Hrvatskoj ove godine provodi peti put i većih komplikacija i neodgovorenih pitanja nema.

Treba samo paziti na vremenske rokove. Do podneva 2. veljače možete prijaviti ispite, a jedino ovogodišnji maturanti nakon toga mogu mijenjati izabrane ispite. Mijenjati izbor mogu sve do 6. svibnja, a od 23. do 30. svibnja u sustavu moraju potvrditi ocjene iz četvrtog razreda. Do 2. srpnja moraju dostaviti sve dokaze o eventualnim prednostima koje imaju pri upisu na visoka učilišta.

Kontinuitet učenja jako je važan za maturu

Dosadašnja istraživanja pokazala su da su hrvatski maturanti pod stresom već pola godine prije početka ispita državne mature, a kako se oni približavaju, sve im je teže. Problem je što se onda teže i koncentriraju, pa ne mogu kvalitetno učiti kao što bi trebali. Mnogi će ići na organizirane grupne pripreme, a neki će platiti privatne instrukcije. Većina škola organizira sate pripreme za sve učenike. Većina se već počela pripremati, a profesori upozoravaju da bi oni koji još nisu počeli učiti trebali to učiniti sad.

- Što prije, to bolje. Kontinuitet je vrlo važan u zadnjim pripremama za državnu maturu. Nije dobro početi se pripremati i učiti mjesec dana prije polaganja mature. Sad je krajnje vrijeme da počnu - kaže profesorica Ana Fundak iz Zadra, koja pomaže maturantima u pripremi. Ističe kako je najvažnije da svaki učenik nađe najbolju tehniku ponavljanja i učenja, i to što prije u tijeku obrazovanja.

- Učenje je kao trening. Onaj tko je do jučer učio 15 minuta, ne može se tek tako priviknuti na učenje od desetak sati. Pa i nastavni sat određen je na 45 minuta jer preko toga pada koncentracija. Moj je savjet da učenici na vrijeme počnu s pripremama i svaki dan ‘odrade’ sat-dva. Više sati dnevno mogu učinkovito učiti samo oni učenici koji su ‘istrenirani’ - kaže profesorica Ana Fundak.

Ispiti kreću 5. lipnja s kemijom u 9 sati te sociologijom u 14 sati. Esej iz hrvatskog jezika piše se 17. lipnja, a obavezni testovi iz hrvatskog su dan poslije. Matematika, koja je također obavezna, piše se 23. lipnja. Posljednji je ispit iz etike, 30. lipnja u 9 sati.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message