Obavijesti

News

Komentari 18

Theresa May ostaje premijerka: Za nju glasovalo 200 torijevaca

Theresa May ostaje premijerka: Za nju glasovalo 200 torijevaca
2

Theresa May ostaje premijerka Velike Britanije. Za nju je glasalo 200 torijevaca, dok je njih 117 bilo protiv. Za pobjedu joj je bilo dovoljno i 158 glasova

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May kazala je u srijedu u britanskom parlamentu uoči glasovanja o njezinom povjerenju da održavanje izbora u ovom trenutku ne bi bilo u britanskom nacionalnom interesu.

"Mislim da opći izbori u ovom trenutku ne bi bili u nacionalnom interesu, usred naših pregovora", kazala je May, odgovarajući na pitanje oporbenog zastupnika hoće li raspisati izbore ili održati novi referendum o Brexitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zastupnici britanske vladajuće Konzervativne stranke glasovali su u srijedu navečer o povjerenju premijerki Theresi May pošto se proces istupanja Velike Britanije iz EU-a pretvorio u kaos.

Pada li vlada Therese May? 'Oporba želi zaustaviti Brexit!'
Pada li vlada Therese May? 'Oporba želi zaustaviti Brexit!'

Zadnje informacije: 

22.01 - S 200 glasova za i 117 protiv, Theresa May ostaje premijerka. 

21.13 - Glasalo je 317 torijevaca. May treba 159 glasova da pobijedi. Kako javlja Press Association, oko 166 zastupnika im je reklo da su dali glas aktualnoj premijerki što bi značilo da će May ostati na svojoj funkciji. 

21.00 - Glasanje je završeno, a započelo je brojanje glasova. Rezultati će biti poznati oko 22 sata. 

18.59 - Theresa May obećala je kako će odstupiti s mjesta premijerke prije idućih parlamentarnih izbora, javlja Independent

-----------------------------------------------

Za pokretanje procesa opoziva bilo je potrebno prikupiti potpise 15 posto konzervativnih zastupnika u donjem domu parlamentu, u ovom slučaju njih 48.

Glasanje je bilo zakazano za srijedu navečer između 19 i 21 sat. Britanskoj premijerki za ostanak na dužnosti treba većina zastupnika plus jedan glas (158). U tom slučaju, njezin autoritet na čelu stranke ne smije se stavljati na kušnju godinu dana. Izglasa li joj se nepovjerenje, pokreće se proces za izbor nasljednika.

May smatra da rezultat predstojećeg glasanja o povjerenju u Konzervativnoj stranci neće odlučiti o tome tko će tu stranku voditi na idućim izborima, koji se trebaju održati prije svibnja 2022. 

Moglo bi biti pokrenuto glasovanje o nepovjerenju May
Moglo bi biti pokrenuto glasovanje o nepovjerenju  May

Politički urednik BBC kazao je da ona neće sudjelovati na idućim izborima.

"Ovo glasanje nije o tome tko će voditi stranku na idućim izborima, nego o tome ima li smisla promijeniti lidera u ovoj fazi pregovora o Brexitu", kazao je njezin glasnogovornik.

May je ranije kazala da će se boriti za svoje vodstvo nad strankom i upozorila da bi promjena na čelu stranke odgodila ili čak ugrozila izlazak zemlje iz EU-a, planiran za 29. ožujka iduće godine.

"Novi vođa stranke ne bi bio na funkciji do zakonskog roka 21. siječnja, pa bi izbori o vodstvu stvorili rizik predaje kontrole nad pregovorima o Brexitu oporbenim parlamentarcima", kazala je May.

"Novi čelnik ne bi imao vremena ponovno pregovarati o sporazumu o izlasku i provesti ga kroz parlament do 29. ožujka. Pa bi jedna od prvih odluka trebala biti produljenje ili ukidanje članka 50., odgađanje ili čak zaustavljanje Brexita koji ljudi žele da provedemo", dodala je premijerka u izjavi za novinare pred svojom rezidencijom.

May ostala zarobljena u autu, Merkel morala strpljivo čekati
May ostala zarobljena u autu, Merkel morala strpljivo čekati

May je kazala da se pregovori s europskim čelnicima nastavljaju i ponovno pozvala zastupnike da prihvate sporazum o Brexitu kako bi se izbjegao kaotični izlazak iz EU-a bez sporazuma.

Britanski parlament trebao je u utorak glasati o sporazumu u Brexitu, no glasanje je zbog velikog protivljenja zastupnika odgođeno do najkasnije 21. siječnja iduće godine.

Europski sud pravde odlučio je u ponedjeljak da Ujedinjeno Kraljevstvo može jednostrano povući odluku o izlasku iz EU-a.

Merkel protiv promjena sporazuma o Brexitu

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je u srijedu mogućnost promjene sporazuma o Brexitu.

Europski dužnosnici već su poručili da, bez obzira na razvoj događaja u Velikoj Britaniji, ustupaka glede sporazuma o Brexitu više neće biti.

„Mi nemamo namjeru mijenjati sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije“, rekla je Merkel odgovarajući na pitanja zastupnika Bundestaga.

Dodala je da još gaji nadu da će doći do reguliranog Brexita.

"Nemamo više mnogo vremena ali ga imamo dovoljno. I radimo intenzivno na tome da dođe do kontroliranog i reguliranog Brexita“, rekla je Merkel na sjednici parlamenta posvećenoj pitanjima kancelarki uoči summita EU-a.

Angela Merkel je istodobno priznala da paralelno teku pripreme i za slučaj da Velika Britanija ne prihvati sporazum i napusti EU bez njega.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a