News

Komentari 24

Mayer o krakenu: Varijanta se širi brže. Tek moramo vidjeti kakva će biti klinička slika

Mayer o krakenu:  Varijanta se širi brže. Tek moramo vidjeti kakva će biti klinička slika

Varijanta se brže širi i izbjegava imunološki odgovor, a kakva će biti klinička slika, to još moramo vidjeti. Vrlo vjerojatno će postati dominantna, rekla je epidemiologinja HZJZ-a

Imamo novu podvarijantu koronavirusa – kraken. To je bilo za očekivati jer je u prirodi virusa da mutira. Ovo je nova mutacija. Za sada što znamo, potvrđeno je 12 slučajeva u Republici Hrvatskoj. Riječ je o blažim simptomima – temperatura, znojenje. U drugim zemljama je slična klinička slika, kazala je za N1 epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer.

Mayer je pojasnila i zašto je ova varijanta covida opasnija od prethodnih. 

- Varijanta se brže širi i izbjegava imunološki odgovor, a kakva će biti klinička slika, to još moramo vidjeti. Vrlo vjerojatno će postati dominantna - rekla je te pozvala na cijepljenje koje je i dalje svima dostupno, kao i na pranje ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora i velikih okupljanja, posebno kod starijih ljudi i onih koji imaju lošiji imunološki status.

- Mi uvijek preporučujemo maske, iako nisu obavezne. Pogotovo u javnim prijevozima, kod velikih okupljanja u zatvorenom prostoru. Maska nas štiti, ne samo od korone, nego od svih respiratornih infekcija - poručila je. 

Istitaknula je i da koronavirus neće nestati.

- Virus neće nestati. I dalje će biti među nama, ali ćemo ga smatrati kao svaku drugu respiratornu bolest - kazala je. 

Kad je riječ o gripi, epidemiologinja je rekla da nas očekuje vrhunac u veljači, a zatim opadanje.

- Gripa je među nama. Sada smo u uzlaznoj putanji, nismo još dosegnuli plato. Interes za cijepljenje protiv gripe postoji. Nije kasno za cijepljenje, može se i dalje cijepiti - kazala je pa dodala da otprilike pola zaliha cjepiva koje je HZJZ naručio su iskorištene.

Naposljetku, epidemiologinja je pozivala i na cijepljenje protiv koronavirusa.  Na treću dozu cijepiva posebno poziva starije ljude.

- Savjetujem onima koji se nisu uopće cijepili, koji nisu nijednu dozu dobili, a takvih ima oko 30 posto, da se cijepe - istaknula je za N1

Najčitaniji članci