Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Međunarodna vatrogasna vježba održava se na Cresu

Hrvatska je prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, da bi desetak godina kasnije bila odabrana za domaćina i organizatora ovog zahtjevnog događanja čime joj je EU iskazala veliko priznanje

Foto: Meri Tomljanović/24sata
0 komentara

Župan Zlatko Komadina uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Slavka Tucakovića, zamjenika gradonačelnika Grada Cresa Marina Gregorovića te predsjednika Vatrogasne zajednice PGŽ Slavka Gauša najavio je održavanje međunarodne vatrogasne vježbe "CRES MODEX 2019". 
Međunarodna vatrogasna vježba, koja se provodi u sklopu projekta "Romex" EU održat će se na otoku Cresu u razdoblju od 7. - 10. travnja.

Vježba je dio aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera.   
Od 34 zemlje članice Mehanizma, njih 15-ak će u vježbi na Cresu, a pored hrvatskih postrojbi, izravno sudjelovati u osam kopnenih modula koji će doći iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske.   
Vježba se sufinancira iz Glavne uprave za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) Europske komisije u iznosu od 250.000,00 EUR, a predvidjet će mobiliziranje više od 300 sudionika te preko 90 vozila i specifične opreme, uključujući i zrakoplove. 
Ovo je prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti EU te ujedno i prvi puta da je organizacija vježbe povjerena Hrvatskoj. 

Hrvatska je prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, da bi desetak godina kasnije bila odabrana za domaćina i organizatora ovog zahtjevnog događanja čime joj je EU iskazala veliko priznanje. 
Sve pripremne radnje za vježbu provodi Hrvatska vatrogasna zajednica, uz koordinaciju rumunjskog konzorcija CN APELL te uz svesrdnu suradnju lokalne vlasti Grada Cresa i potporu PG županije. 
Za odabir Hrvatske kao domaćina vježbe bila je odlučujuća reputacija hrvatskih vatrogasnih stručnjaka koji redovito sudjeluju  na  stručnim skupovima i vatrogasnim konferencijama diljem svijeta. Potvrda njihove izvrsnosti ogleda se u kvaliteti i educiranosti vatrogasnog kadra, visokoj razini organiziranosti vatrogasne službe, odgovarajućoj tehnici te kontinuiranom praćenju trendova u struci, primjeni novih tehnologija i upoznavanju novih alata kao i ulaganju u edukaciju. 

Vježba na otoku Cresu trajat će 52 sati bez prekida, a pokazat će je li Europa spremna za velike šumske požare, kakvi su nedavno zahvatili Švedsku i Grčku.   
Naglasak neće biti na tehničkim kapacitetima, već će se ocjenjivati strategija, planiranje, taktike postupanja, samodostatnost stranih timova, njihova sposobnost za suradnju i snalaženje na nepoznatom terenu, te fleksibilnost i učinkovitost standardnih operativnih postupaka. Cilj je stvoriti što realniju situaciju, kako bi se vidjelo što sve treba učiniti kada neka zemlja zatreba međunarodnu pomoć.

Tijekom vježbe će se koristiti napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama - NICS koji korisnike u realnom vremenu poslužuje svim relevantnim informacijama: podacima o terenu, vremenu, rasporedu operativnih snaga, pozicijama vozila, infrastrukturi, fotografijama snimljenim iz  zraka, itd. U posljednjih osam godina ovaj sustav korišten je na više od 200 stvarnih incidenata te se pokazao kao iznimno važan alat. 

Navedena vježba realizirat će se u sklopu Pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama, sufinanciranog sredstvima NATO SPS - Programa znanosti za mir i sigurnost u kojem Hrvatska sudjeluje dvije godine. Program već 60 godina promiče dijalog i praktičnu suradnju između država članica NATO-a i partnerskih  zemalja, utemeljenu  na  znanstvenim   istraživanjima,  tehnološkim   inovacijama  i razmjeni znanja te potiče praktičnu suradnju prilikom sigurnosnih ugroza, što će se upravo testirati tijekom vježbe.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message