Obavijesti

News

Komentari 13

Meci im lete oko glava, ali oni i dalje rade i pomažu drugima

Meci im lete oko glava, ali oni i dalje rade i pomažu drugima
1

Neki Hrvati u ratna područja odlaze isključivo radi novca. Drugima je motiv potreba da pomognu onima kojima je teško i koji zbog rata pate... Ovo je njihova priča...

VIDEO

Meci im fijuču oko glava, vojnici, pobunjenici i teroristi su oko njih. Njihov bijes i strah osjećaju svi, bili sudionice bitke, civili ili stranci koji rade u zemlji koja se trese od ratnih pokliča.

Hrvatski radnici u mnogim su ratnim zonama diljem svijeta. Vozači kamiona probijali su se u konvojima kroz ratnu buktinju Iraka, radnici naftnih kompanija crpili su zadnje litre prije povlačenja iz Libije i Sirije, liječnici su pomagali siromašnima i bolesnima u kaosu Konga i drugdje, a plaćenici i zaštitari bore se na gotovo svima ratištima svijeta. Većinu radnika u ratne zone natjerala je zarada, ali neki riskiraju samo zbog želje da pomognu.

Liječnica Milja Đukanović (35) radila je u Kongu 2007. dok je tu zemlju tresao građanski rat. Otišla je u sklopu poznate organizacije Liječnici bez granica.

- Tata me je odgovarao od odlaska. Bilo ga je strah i mislio je da je glupo tek tako riskirati. Ali sada je ponosan na mene. Mami je s druge strane bilo drago jer sam ostvarila ono što sam željela i podržavala me - kaže Milja. Dodaje kako je već upisujući medicinu znala da želi raditi s Liječnicima bez granica.

- Upisala sam medicinu jer sam htjela pomagati ljudima, pogotovo u Africi. To mi je bila i osnovna motivacija za odlazak u ratni Kongo, ali i u ostale četiri misije u kojima sam bila u Africi. Naravno, ima tu i avanturizma - objašnjava. Plaća, kaže, teško može služiti kao motivacija.

- Plaća mi je bila 800 eura prvih godinu dana, a poslije se malo povisila. Slabo plaćaju. To je u neku ruku i dobro jer ljudi ne idu zaraditi, ali je loše zato što je poslije teško ostati raditi s njima i razvijati svoj privatni život sa strane. Vratiš se i nemaš posao u svojoj zemlji. Istina je da ti tamo ne diraš plaću jer imaš dnevnice. U Kongu nisam dirala plaću pa sam uštedjela, ali iz Kenije sam se vratila bez “kinte” jer je bilo mnogo toga za vidjeti i posjetiti pa sam imala na što i trošiti - otvoreno opisuje Milja. Rad u Africi, pogotovo u ratnoj zoni, može biti pravi šok za liječnike sa Zapada. U slučaju kada su stacionirani u bolnicama, još i imaju opremu, ali, bez bolnice, liječnici se sami snalaze.

- Ne bih rekla da su oni iz manje razvijenih zemalja istočne Europe više na cijeni. Za početak je važno da je liječnik radio negdje na terenu, recimo u Hitnoj pomoći, da oni prije nego što vas prihvate, vide da se možeš snaći - kaže dr. Đukanović. Rad u Africi za hrvatskog liječnika znači i susret s bolestima s kojima se mnogo rjeđe susreću.

- Borili smo se protiv epidemija ospica, dječje pothranjenosti, malarije, side... Tu je i rad sa silovanim ženama - objašnjava Milja.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.