Obavijesti

News

Komentari 1

'Mediteran je najatraktivnije odredište na svijetu, ali potreban je pametni turizam'

'Mediteran je najatraktivnije odredište na svijetu, ali potreban je pametni turizam'

Taj se projekt provodio zadnje tri godine (od rujna 2019. do rujna 2022.), s uključenih 13 partnera iz devet zemalja Mediterana, među kojima je bila i Hrvatska te Ministarstvo turizma i sporta kao vodeći partner

VIDEO

Turistička odredišta Mediterana među atraktivnijima su u svijetu, no za bolju konkurentnost i manju sezonalnost, što je gotovo svima boljka, potrebna su tehnološka smart rješenja te bolja suradnja, istaknuto je u četvrtak na završnoj konferenciji međunarodnog projekta SMARTMED.

Taj se projekt provodio zadnje tri godine (od rujna 2019. do rujna 2022.), s uključenih 13 partnera iz devet zemalja Mediterana, među kojima je bila i Hrvatska te MINTS (Ministarstvo turizma i sporta) kao vodeći partner.

Projekt je koštao tri milijuna eura i financiran je iz transnacionalnog programa Interreg, a osim vizije Mediterana kao zajedničkog prostora u kojem se kroz suradnju osnažuje turizam u smislu i uključivosti i održivosti, rezultirao je i s devet pilot projekata u sedam zemalja, ali ne i Hrvatskoj.

Zdravstveni turizam u procvatu: 'Covid je u prvi plan stavio zdravlje, ali i brigu o sebi'
Zdravstveni turizam u procvatu: 'Covid je u prvi plan stavio zdravlje, ali i brigu o sebi'

Voditeljica odjela iz MINTS-a Ksenija Slivar to je objasnila time što su u MINTS-u kao vodeći partner imali dosta posla oko pripreme, provedbe i koordinacije projekta, iznijevši pritom na upit novinara da u Hrvatskoj ima već primjera pametnog turizma, poput brojača gostiju na ulazu u staru jezgru Dubrovnika i digitalizacija ponude u istarskom Svetvinčenatu.

Realizirani smart projekti su pak iz Italije, Španjolske i Barcelone, Grčke, Portugala te Bosne i Hercegovine (inovacija s digitalizacijom ponude Herceg-neretvanske županije) i Slovenije, koja je, kako su rekli, i najviše napravila (sa radionicama i tečajevima za ruralni turizam i razvoj turizma na zapadu zemlje s ranjivim skupinama i za kulturnu baštinu).

"Sve zemlje su nakon projekta dobile analizu i alate kako poboljšati turizam uz korištenje IT-ja i novih tehnologija, koja uz održivost, suradnju i brigu o ljudskom kapitalu čini četiri ključna stupa za pametni ili smart turizam”, naglasila je vanjska suradnica na projektu Ivana Novoselec iz zagrebačke konzultantske tvrtke Apsolon.

Zrinka Dužević iz MINTS-a naglasila je uz ostalo da je projekt donio i novu platformu e-learning za učenje i edukaciju s dostupnim materijalima za sve zainteresirane, istaknuvši kao i ostale govornice da je u svemu jako važno sudjelovanje lokalne zajednice i stanovnika u kreiranju pametnih rješenja za turističke destinacije, kao i ravnomjeran razvoj turizma.

Za sve je na Mediteranu bitan, dodala je Slivar, i razvoj cjelogodišnjeg turizma, što smanjuje sezonalnost te povećava prihode i konkurentnost, ali i standard stanovnika, te se o tome svemu vodi računa i u novoj strategiji razvoja održivog turizma u Hrvatskoj.

Naglašeno je i da je poslovni model za pametni turizam zapravo strateški okvir, koji uz investicije u tehnologiju i ljude traži i bolju zakonsku regulativu i okvir te obrazovanje, što su u sklopu projekta gotovo svi uključeni partneri ocijenili najlošijim u svojim zemljama, poručujući da rješenja pametnog turizma trebaju poticati i zakonske smjernice.

 

(Hina) xtam yduk

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.