Obavijesti

News

Komentari 1

Međunarodna ekspedicija u jami Nedam zaronila do 1250 m i pronašla drugu jamu?

Međunarodna ekspedicija u jami Nedam zaronila do 1250 m i pronašla drugu jamu?
4

Iako im je ponestalo materijala i alata, speleolozi koji su preronili sifon u jamu Nedam, smatraju da su neočekivano ušli u prostore nove jame

VIDEO

Međunarodna ekspedicija koja broji čak 55 speleologa iz Hrvatske, Austrije, Italije i Bugarske prije nekoliko dana preronila je sifon u jami Nedam, i to na dubini od 1192 metara te produbila jamu na 1250 metara. Speleolozi su tako neočekivano ušli u prostore za koje smatraju da pripadaju drugoj jami. 

- Iza sifona su istražili 120 metara horizontalnog kanala, nekoliko kraćih vertikala i skokova te 40 metara dugačku vertikalu - rekla je voditeljica ekspedicije Valentina Plemenčić

Nova dubina istraženih kanala jame Nedam trenutno iznositi 1250 metara koja je druga po redu najdublja jama u Hrvatskoj (prva je Slovačka jama -1301m), a speleolozi se nadaju da će u narednim istraživanjima premašiti tu dubinu. 

Ekspediciju su organizirali Speleološki odsjek Planinarskog društva Sveučilišta Velebit u suradnji s Komisijom za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, a istraživanja traju do 1. kolovoza. S obzirom da je primarni cilj postignut rano tijekom ekspedicije, speleolozi su se usmjerili na druge kanale u jami Nedam te na okolni krš strogog rezervata Hajdučkih kukova.

Speleolozi su rekli kako je sve prošlo u najboljem redu te da se voda nije mutila, što je, uz rasvjetu, omogućilo snimanje potopljenog dijela jame. Puno toga nisu očekivali, no ipak su ostali zapanjeni rezultatima. .

- Sve što sam pretpostavljao je bilo krivo. Mislio sam da je to dolazni kanal, no on se diže i naglo spušta, dolazi se u neki sasvim drugi vodeni tok i jako velike prostore. To čovjek baš ne bi očekivao na 1200 metara dubine. Sklisko je, mokro, kao korito rijeke prekriveno blatom. Ostali smo bez užeta, visiti u zraku. Bacali smo kamen u prostor prema dolje, zvuči kao da pada 50-60 metara, tako da jama ide sigurno stotinjak metara ispod sifona, kazao je speleolog Dino Grozić

Organizatori ističu da je ekspedicija doprinos hrvatskih speleologa obilježavanju UNESCO-ve svjetske godine krša i špilja. 

Krš je globalno važan zbog velikih količina pitke vode u njegovom podzemlju te izuzetne georaznolikosti i bioraznolikosti. U špiljama i jamama zabilježeni su brojni geološki i klimatski procesi od daleke prošlosti Zemlje do danas. Jama Nedam kao jedna od dubokih jama Velebita daje izravan uvid u podzemne vodene tokove, geološke pojave i brojne špiljske životinje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora