Obavijesti

News

Komentari 29

Medved: Vukovarski Vodotoranj je simbol obrane Vukovara i Hrvatske - danas i ubuduće

Medved: Vukovarski Vodotoranj je simbol obrane Vukovara i Hrvatske - danas i ubuduće
7

Vukovarski Vodotoranj u petak je navečer, bez nazočnosti građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa, svečano otvoren nakon troipolgodišnje obnove u koju je utrošeno 46 milijuna kuna

VIDEO

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izjavio je u subotu u Vukovaru kako je vukovarski Vodotoranj, koji je u petak svečano otvoren, simbol obrane Vukovara i Hrvatske, i danas i u budućnosti. Svi moramo biti ponosni na dovršetak njegove obnove, dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kazao je kako je Vlada projekt obnove Vodotornja podržala od samog početka te je na sjednici održanoj 2016.  u Vukovaru Vlada donijela odluku o podršci projektu u kojoj god to mjeri to bude potrebno te je u njegovu obnovu uložila više od 20 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao što je do sada bio simbol hrvatskog zajedništva, uvjeren sam da će Vodotoranj to biti i u budućnosti. Ovo je izrazito snažan doprinos očuvanju sjećanja na žrtvu i herojsku obranu Vukovara - rekao je Medved nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem, položio vijenac i zapalio svijeću.

Vukovar: Na Trpinjskoj cesti obilježena je 29. obljetnica pogibije  generala - bojnika Blage Zadre

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je ocijenio kako obnovljeni Vodotoranj odašilje snažnu poruku hrvatskom narodu da gradimo društvo perspektive, ali i ne zaboravljamo povijest i žrtvu u Domovinskom ratu.

Sljedeći tjedan sastanak o događanjima na Dan sjećanja, 18. studenoga

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je kako je Vlada prošle godine taj dan proglasila državnim praznikom i neradnim danom.

- Ovo što je specifično za ovu godinu je pandemija koronavirusa koja nas usmjerava i ograničava u organizaciji svih događanja pa tako i u ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja. Grad Vukovar je napravio nekoliko prijedloga, a ja sam za sljedeći tjedan sazvao sastanak u ministarstvu na koji sam pozvao i gradonačelnika Vukovara i načelnika Škabrnje, kao i ravnatelja HZZO-a - rekao je Medved.

Vodotoranj je otvoren! Do vrha se može i panoramskim dizalom
Vodotoranj je otvoren! Do vrha se može i panoramskim dizalom

Uvjeren je kako će se nakon toga sastanka u zajedništvu donijeti program koji će biti prilagođen epidemiološkoj situaciji.

Komentirao je i prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu koji se nalazi u javnom savjetovanju rekavši kako zakon ide u proceduru do kraja godine.

Svečano otvoren Vukovarski vodotoranj - simbol obrane grada i zajedništva

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potom je obišao je i vukovarski Vodotoranj uz ministra obrane Maria Banožića, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. Branka Borkovića.

- Iznimno sam radostan i ovaj Vodotoranj je velebno djelo prepun simbolike i vjerujem da će za buduće generacije biti ono što je bio i u Domovinskom ratu i tijekom obnove - simbol zajedništva, snage, sigurnosti i perspektive - kazao je kratko Medved nakon obilaska Vodotornja.

Vukovarski Vodotoranj otvoren bez građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u izjavi novinarima otkrio je kako je samo par dana prije svečanosti otvorenja Vodotornja cijeli vodeći tim uposlenih na Vodotornju završio u samoizolaciji te su učinjeni veliki napori kako se izostanak tih ljudi ne bi osjetio u programu. Rekao je i kako je obnova Vodotornja pozitivno odjeknula u javnosti, kako među Vukovarcima, tako i među ostalim građanima Hrvatske te među iseljenicima.

Svečano otvoren Vukovarski vodotoranj - simbol obrane grada i zajedništva

Vukovarski Vodotoranj u petak je navečer, bez nazočnosti građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa, svečano otvoren nakon troipolgodišnje obnove u koju je utrošeno 46 milijuna kuna kao memorijalno mjesto i svjedočanstvo na stradanje Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991.. 

Penava: Izvršen je jedan veliki zadatak koji je do sada žuljao
Penava: Izvršen je jedan veliki zadatak koji je do sada žuljao

Svečanost je održana online, a za građane i posjetitelje Vodotoranj je otvoren od subote.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!