Obavijesti

News

Komentari 139

Crna Gora: Novih 400 slučajeva, vlasti očekuju povećanje broja

Crna Gora: Novih 400 slučajeva, vlasti očekuju povećanje broja
8

U svakom od četiri doma socijalne skrbi, zaraza SARS-CoV-2 prisutna je samo kod zaposlenika, a domovi surađuju s nadležnim epidemiološkim službama

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.52

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZCG) priopćio je u ponedjeljak navečer da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na koronavirus koji su, zbog povećanog testiranja poslani u laboratorij u Njemačkoj.

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz današnjih novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je priopćio direktor IJZCG Boban Mugoša, moglo utjecati na uvođenje novih epidemioloških mjera.

„Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo zabrinjava nas to što je preko 20 posto od uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku pozitivno, što znači da će doći do daljeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji“, priopćio je Mugoša.  

Na konferenciji za novinare objasnio je da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25 tisuća građana ili 396,4 na 100 tisuća stanovnika zbog čega su crnogorski laboratoriji povećali svoje kapacitete deset puta, ali je također uspostavljena suradnja s jednim od najvećih laboratorija u EU, u Njemačkoj, kamo je bilo poslano dvije tisuće uzoraka.

„Rezultati se unose u bazu (...) i u iduća dva dana kad unesemo kontrolu svih rezultata moći ćemo dati točan rezultat", rekao je Mugoša.

U Crnoj Gori u drugom valu koronavirusa koji je počeo sredinom lipnja zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom valu kada je od Covida-19 oboljelo 324 Crnogoraca.

Trenutna stopa oboljelih je 139 na 100 tisuća stanovnika.  

Ukupan broje preminulih je 25, u prvom valu devet, a u drugom 15.   

19.57

Beroš: Testovi na koronavirus 50 posto jeftiniji

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je rekao da se već sredinom ovog ili početkom sljedećeg tjedna mogu očekivati 50 posto jeftiniji testovi na koronavirus, koji sada privatno stoje 1500 kuna.

Više pročitajte OVDJE.

19.21

WHO upozorava kako pandemija može biti "sve gora i gora"

Pandemija korona virusa mogla bi se pogoršati ako države ne poduzmu stroge zdravstvene mjere predostrožnosti, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

- Da budem iskren, previše država se kreće u krivom smjeru, a virus ostaje javni neprijatelj broj jedan - poručio je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus iz sjedišta te organizacije Ujedinjenih naroda u Ženevi. 

- Ako se osnove ne poštuju, ova pandemija će samo postajati sve gora i gora - dodao je. 

U ponedjeljak je broj zaraženih korona virusom u svijetu prešao brojku od 13 milijuna, s više od pola milijuna smrtnih slučajeva. 

Tedros je istaknuo i da od 230 tisuća novih slučajeva zabilježenih u nedjelju njih 80 posto dolazi iz 10 država, a 50 posto iz samo dvije države – Brazila te Sjedinjenih Država, koje su pandemijom najpogođenija država, a njezin predsjednik Donald Trump čest kritičar WHO-a. 

- U dogledno vrijeme neće biti povratka u staru normalu. Još ima mnogo toga za brigu - upozorio je Etiopljanin.

Šef WHO-a za hitne situacije Mike Ryan kazao je da je njihov tim stigao u Kinu istražiti podrijetlo virusa i da su trenutno u karanteni, što je standardna procedura, nakon čega će početi raditi s kineskim znanstvenicima. 

Tedros je otkrio da WHO još nije dobio službeni zahtjev SAD-a o povlačenju iz te organizacije, što je Trump najavljivao. Američki predsjednik smatra da je WHO na početku krize išao na ruku Kini u kojoj je zabilježen prvi slučaj zaraze. 

Trump, koji je tijekom vikenda prvi put viđen u javnosti sa zaštitnom maskom, često je meta kritičara koji smatraju da on ne shvaća pandemiju dovoljno ozbiljno, što republikanac odbacuje. 

18.35

Brodsko-posavska: Stižu novi slučajevi , kontakti već registriranih pacijenata

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije još je pet osoba pozitivnih na korona virus, potvrdio je za Hinu načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković i dodao da su svi kontakti već zaraženih.

Od početka pandemije registrirano je 126 osoba pozitivnih na korona virus koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije. U toj je županiji trenutačno 75 aktivnih slučajeva.

Od nedjelje broj aktivnih slučajeva više ne prati tempo broja novooboljelih. Načelnik stožera Bošnjaković objasnio je to činjenicom da je današnji broj aktivnih slučajeva povećan za tri jer su dvije osobe ovog vikenda ozdravile.

Pod mjerom samoizolacije trenutačno je na području Brodsko-posavske županije 495 osoba.

16.44

Rijeka: U PGŽ četiri novozaražena, među njim djelatnik Klinike u Lovranu

U Primorsko-goranskoj županiji u ponedjeljak su evidentirane četiri novozaražene osobe korona virusom, od kojih je jedan djelatnik Klinike za ortopediju u Lovranu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Epidemiološka obrada kontakata svih oboljelih traje, istaknuo je Fabijanić na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Dodao je da je Primorsko-goranska županija osigurala financijsku pomoć poduzetnicima i osigurala nepovratna sredstva za one koji su prije epidemije Covida-19 pokrenuli investicije, poput nabavke strojeva i ostalog potrebnog materijala za proizvodnju.

 - Nakon prvog natječaja već imamo raspodjelu tih sredstava na području Gorskog kotara te priobalja i otoka, a s preko 6 milijuna kuna, rebalansom proračuna, osigurali smo i drugu tranšu za ostatak poduzetnika - rekao je ističući da je zaprimljeno sveukupno gotovo 300 prijava i da postoji veliki interes te da će povjerenstvo procijeniti koje su od tih ponuda realno prihvatljive.

 Dodao je da je natječaj za poljoprivredna gospodarstva još traje.

Komentari 139